INSPIRATIVNA TEMA GRANICA

'Međa' Une Vizek najbolja priča 15. FEKP-a

01.06.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Priča 'Međa' autorice Une Vizek proglašena je u utorak navečer u Zagrebu najboljom kratkom pričom ovogodišnjeg natječaja Festivala europske kratke priče (FEKP) i Centra za kreativno pisanje (CeKaPe)

O pobjedniku natječaja 15. FEKP-a na zadanu temu 'O granicama: slobodna tema' među 282 pristigle priče odlučivao je peteročlani žiri u kojemu su bili pisci, urednici, novinari i književni kritičari Stjepan Balent kao predsjednik, te Vladimir Arsenić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić kao članovi.

Natječaj i proces odabira provodio se tajno - rukopisi su pristigli pod šiframa – a žiri je, po riječima urednice i književne agentice Diane Matulić, odluku o onoj koja će ponijeti pobjedničku titulu donio nakon duge i teške rasprave.

Istaknula je da je ove godine prijavljen rekordan broj priča među kojima je bilo teško izdvojiti najbolje. Zato ih je čak dvadeset ušlo u uži izbor a 'razlog je taj što je riječ o širokoj temi koja se tiče ne samo vanjskih već i unutarnjih granica, emocionalnih rubova, granica koje postavljamo prema svojim susjedima, sugrađanima, ljudima druge vjeroispovijesti, nacije'.

'Naravno, ta je tema prvenstveno povezana sa slobodom, a to je jedna od najinspirativnijih književnih tema. No, ono u čemu smo se svi od početka složili je da je svih 20 finalista moglo dobiti treću nagradu i stoga čestitamo svim finalistima ovogodišnjeg natječaja', kazala je Matulić na proglašenju u Teatru &TD.

Sve su priče dostupne na web stranici 15. FEKP-a.

Prvonagrađenoj je autorici pripala nagrada u obliku dva tjedna boravka u baltičkoj rezidenciji za pisce Ventspils u Latviji a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u teatru &TD u petak 3. lipnja.

Drugonagrađena je priča 'Fashion and friends'Stefana Boškovića. Autor je dobio petnaestodnevni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce u organizaciji udruge Kurs.

Treću nagradu, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a u Gorskom Kotaru, dobio je Zoran Lazić za priču 'Kristina ide u pakao'

Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali Samanta Schweblin, nagrađivana argentinska književnica koja trenutno živi u Berlinu, u Njemačkoj; škotska književnica s britanskom adresom Kerry Hudson, te Andres Neuman, Argentinac koji živi u Španjolskoj i jedan od najistaknutijih suvremenih svjetskih književnih glasova mlađe generacije.

Uz njih, predstavio se i čitao istaknuti bosanskohercegovački pisac Faruk Šehić, dobitnik nagrade Meša Selimović 2011. i nagrade Europske unije za književnost 2013.

Riječ je o čitanim i nagrađivanim piscima čija su djela prevođena u svijetu. Zagrebačkoj su se publici predstavili kroz kratke razgovore s moderatorima u kojima su se dotakli svojih književnih interesa i literarnih opusa, a svatko je pročitao po jednu ili više kratku priču uz izuzetan interes i aplauz vrlo zainteresirane zagrebačke publike, koja je dupkom napunila polukružnu dvoranu Teatra &TD, tražeći stolicu više, a mnogi su sjedili na podu.

Ove je godine festivalska tema 'On/No Trespassing: o granicama i ljudima', o kojoj su gostujući autori govorili u kontekstu vlastitog spisateljskog iskustva. Nakon proglašenja predstavila se i bosanskohercegovačka pjesnikinja, blogerica i kratkopričašica Asja Bakić

Počinje program u Osijeku

Program trećeg dana FEKP-a uključivao je i razgovor norveškoga pisca Frodey Gryttena i bosanskohercegovačkog i hrvatskog pisca Bekima Sejranovića o temi 'Život na sjeveru, smrt na istoku'; škotska spisateljica Kerry Hudson, Španjolka Bel Olid i hrvatska književnica Nora Verde razgovarale su u klubu Booksi 'O rodu i jeziku', a Rumunj Cosmin Perta i hrvatski književnik Miroslav Mićanović održali su 'Sat u radionici priče'.

Neuman je gostovao na Filozofskom fakultetu, gdje je švedska književnica Lina Wolff održala prevoditeljsku radionicu iz švedske književnosti. U Knjižnici Velika Gorica priče su čitali domaći književnici Staša Aras, Ivan Jozić i Jasna Žmak.

Festivalski se program u srijedu nastavlja razgovorima u klubu Vinyl, gdje će Neuman predstaviti svoj nagrađeni roman 'Razgovori nasamo', nakon čega će o novom uzletu hrvatske kratke priče govoriti Marko Dejanović, Nora Verde i Jasna Žmak.

U srijedu počinje program i u partnerskom gradu Osijeku, gdje će u tamošnjoj Knjižari Nova gostovati Josip Novakovich, Faruk Šehić i Ivana Šojat, dok će u Galeriji Kazamat večernje čitanje održati Rumena Bužarovska (Makedonija), Alfonso Cruz (Portugal), Frode Grytten (Norveška), te domaćini Zoran Malkoč i Ivana Šojat.