PREMIJERA 24. VELJAČE

Matišićev 'Gastarbajterski Božić' u Histrionskom domu

22.02.2017 u 19:56

Bionic
Reading

Najnovija premijera glumačke družine Histrion u petak 24. veljače predstava je 'Gastarbajterski Božić', a po ranom tekstu jednog od najistaknutijih hrvatskih suvremenih dramatičara Mate Matišića postavlja je redatelj Zoran Mužić

Riječ je o jednom od ranijih tekstova iz Matišićeva opusa, napisanom za Božić prije 29 godina, a inspiriran je tekstom Petera Turinija 'Jozef i Marija', ali i, kako je istaknuo sam Matišić u utorak na konferenciji za novinare u Histrionskom domu u Zagrebu, životom njegovih roditelja.

Radnja predstave događa se na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica Marija i noćni čuvar Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini, a danas čeznu samo za mirovinom.

Matišić je napomenuo kako je ta drama vezana za njegov gastarbajterski ciklus započet  komedijom 'Bljesak zlatnog zuba', a inspiraciju za likove dobio je od svoje majke, koja je bila čistačica, te oca, koji je bio gastarbajter. Zahvalio je ravnatelju Histrionskog doma Zlatku Vitezu i Histrionima što su odlučili postaviti na scenu tekst koji je nastao na početku njegove dramske karijere. Vitez je istaknuo kako je taj tekst, praizveden 1988. i to pod imenom 'Božićna bajka', relativno često postavljan u Hrvatskoj.

Predstava je najavljena kao vješto napisana komedija u kojoj se humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i ljubav isprepliću s elementima melodrame. Glavne junake, Mariju i Jozu, koji su iz istog zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena, glume Ankica Dobrić i Joško Ševo. Na kraju životnoga puta dogodi im se ljubav, i to na sam Božić, kao zaslužena pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije na privremenom radu u tuđini.

Matišić je i autor glazbe za predstavu, dok scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, a kostime osmišljava Elvira Ulip.