SRCE SARAJEVA

Matanićev 'Zvizdan' u konkurenciji za najbolji igrani film SFF-a

21.07.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Film "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića nastao u hrvatsko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji uvršten je u natjecateljski program u kategoriji igranog filma na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu (SFF) koji se održava od 14. do 22. kolovoza, objavljeno je u utorak iz direkcije SFF-a.

Matanićevo ostvaranje na velika vrata vraća hrvatski igrani film na SFF, a odabran je između 196 igranih filmova iz 20 država šire regije.

Izbornica natjecateljskog programa Elma Tataragić podsjetila je kako je Matanićev "Zvizdan" na festivalu u Cannesu osvojio "ne samo fantastične kritike i ovacije publike" već i posebnu nagradu žirija.

"Zvizdan" donosi tri priče tri različite generacije, bazirane na ljubavnom zapletu koji prati sličnu matricu balkanske međunacionalne netrpeljivosti i netolerancije.

Nakon višegodišnje odsutnosti hrvatskih igranih filmova iz natjecateljskog programa najznačajanije regionalne filmske smotre Matanićev "Zvizdan" bit će u konkurenciji za nagradu "Srce Sarajeva" zajedno sa devet drugih ostvarenja od kojih je šest debitantskih.

U natjecateljki program uvršten je film "Naša svakodnevna priča", koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, redateljice Ines Tanović kojoj je to prvi igrani film.

On će kao i turski "Čvor" kojega je režirao Tunç Davut u Sarajevu imati svjetsku premijeru.

Ovogodišnji SFF bit će prilika za međunarodnu premijeru rumunjskog filma "Kod tate doma" redatelja Andreia Cohna.

Kao regionalne premijere bit će prikazani također rumunjski film "Blago" Corneliua Porumboiua te grčki "Chevalier" u režiji Athine Rachel Tsangari.

Za najbolji igrani film natjecat će se i tursko-francusko-njemačko-katarski "Mustang" redatelja Deniza Gamze Ergüvena, srbijanski film "Panama" Pavla Vučkovića, mađarski "Saulov sin" Lászla Nemesa i austrijski "Supersvijet" u režiji Karla Markovicsa.