ZA UMJETNIČKI DOPRINOS

Matanićev 'Zvizdan' u Kairu dobio svoju 19. nagradu

21.11.2015 u 20:50

Bionic
Reading

Film 'Zvizdan' Dalibora Matanića nagrađen je na Međunarodnome filmskom festivalu u Kairu, koji se održao od 11. do 20. studenog

Međunarodni žiri festivala, pod vodstvom britanskog producenta Paula Webstera, hrvatskom je filmu dodijelio nagradu za najbolji umjetnički doprinos, izvijestio je u subotu Hrvatski audiovizualni centar.

Mataniću je to 19. nagrada za film, koji je nakon međunarodne premijere u Cannesu i nagrade u programu Un Certain Regard, obišao više od 40 svjetskih festivala.

Taj film o višedesetljetnoj nacionalnoj netrpeljivosti prikazanoj kroz tri ljubavne priče je i hrvatski predstavnik u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova.

Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Međunarodni filmski festival u Kairu održava se od 1976. kao prvi međunarodni filmski festival u arapskom svijetu. Ove je godine u više programa imao 120 filmova, dok ih je u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu bilo ukupno 16.

Osim 'Zvizdana', u natjecateljskom programu je prikazana hrvatska manjinska koprodukcija 'Naša svakodnevna priča' bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović.

Zlatnu piramidu za najbolji film dobio je 'Mediterranea' redatelja Jonasa Carpignana.