U DRUŠTVU VELIKIH

Matanićev 'Zvizdan' među 15 najboljih europskih filmova

26.01.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Portal Taste of Cinema, koji osim preporuke dobrih filmova čitateljima omogućuje temeljito razumijevanje filmske kulture određene zemlje, žanra ili kino pokreta, uvrstio je film 'Zvizdan' Dalibora Matanića na listu 15 najboljih europskih filmova u 2015. godini

'Povijest sukoba na Balkanu nije popularna tema filmske industrije', navodi se u opisu filma, 'međutim Matanić 'Zvizdanom' hrabro pokušava uhvatiti povijest ratom rastrgane Jugoslavije kroz ljubavne priče'.

Uz pohvale talentiranim glumcima Tihani Lazović i Goranu Markoviću, koji su odigrali različite uloge u svakom od tri dijela filma, ističe se i da je 'Zvizdan' prvi hrvatski film prikazan na festivalu u Cannesu, na kojemu je i osvojio nagradu žirija, od stjecanja neovisnosti Hrvatske 1991. Navodi se i da je film predložen za nominaciju za 88. Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Priznanje je tim veće jer Taste of Cinema navodi da je 2015. bila jako plodna godina za europske kinematografije.

Osim 'Zvizdana', koji se našao na 14. mjestu, na listu najboljih europskih filmova redom su uvršteni: 'Jastog' Yorgosa Lanthimosa (Grčka), 'Mladost' Paola Sorrentina (Italija), 'Saulov sin' Laszla Nemesa (Mađarska), 'Victoria' Sebastiana Schippera (Njemačka), 'Mustang' Denisa Gamze Erguvena (Turska), 'Ljubav' Gaspara Noe (Francuska), 'Ovnovi' Grimura Hakonarsona (Island), '45 godina' Andrewa Haigha (Velika Britanija), 'Soba' Lennyja Abrahamsona (Irska), 'Bravo!' Radua Juda (Rumunjska), 'Moja sestra mršavica' Sanne Lenken (Švedska), 'Tijelo' Małgoszate Szumowske (Poljska), 'Ma ma' Julia Medema (Španjolska) i 'Val' Roara Uthauga (Norveška).