PRVI JAMAJČANIN

Marlon James dobitnik nagrade Man Booker

14.10.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Jamajčanin Marlon James (45) dobitnik je prestižne književne nagrade Man Booker za roman 'A Brief History of Seven Killings'

James u romanu na 686 stranica donosi priču o nasilju između jamajčanskih bandi i pokušaju ubojstva zvijezde reggae muzike Boba Marleyja.

'Jamesov roman je najuzbudljiviji među knjigama koje su ušle u uži izbor. Roman je prepun iznenađenja, nasilja i psovki, a opisuje turbulentni svijet bandi i politike na tom karipskom otoku', kazao je predsjednik žirija Michael Wood dodavši kako je odluka o pobjedniku bila jednoglasna.

James je postao prvi Jamajčanin dobitnik ove ugledne nagrade koja se dodjeljuje od 1969. godine. Od prošle godine u konkurenciju mogu ući pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji. Prije toga nagrada se mogla dodijeliti samo autorima s područja Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

'Jamajka ima bogatu književnu tradiciju i pomalo je nestvarno da sam ja prvi Jamajčanin koji je dobio nagradu. Nadam se da neću biti i posljednji', kazao je James koji je osim priznanja dobio i ček na 50 tisuća funti, a može očekivati i međunarodnu popularnost. Primjerice, prošlogodišnji pobjednik Australac Richard Flanagan je prodao 800 tisuća primjeraka svoje pobjedničke knjige 'The Narrow Road to the Deep North'.

James je otkrio kako je godinama radio u marketinškoj agenciji i pisao. Njegova prva knjiga 'John Crow's Devil' 70 puta je odbijena zbog čega je odustao od pisanja. Kada je napokon 2005. objavljena ubrzo je postao popularan i ponovo uzeo 'olovku u ruke'. Danas živi u Minneapolisu i predaje pisanje na Macalester Collegeu.