rmn

VIDEOINTERVJU

Marko Tomaš: Trudim se biti dobar čovjek, ali mi to ne uspijeva uvijek

  • Matej Ivušić
  • Zadnja izmjena 12.06.2024 18:07
  • Objavljeno 12.06.2024 u 18:07
Bionic
Reading

Uoči dodjele tportalove nagrade za roman godine objavljujemo seriju kratkih intervjua s finalistima koji će se boriti za 10 tisuća eura i audioknjigu u izdanju Book&zvooka. Danas donosimo razgovor s piscem i pjesnikom koji prvi put ulazi u finale tportalove nagrade, Markom Tomašem

Marko Tomaš rođen je u Ljubljani 1978. Kraće ili dulje vrijeme živio je i radio u Kljajićevu/Somboru, Sarajevu, Zagrebu, Splitu, Beogradu i Mostaru. Objavio je deset samostalnih knjiga pjesama i tri kolaboracije s drugim pjesnicima, a kolumne, dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje u brojnim regionalnim medijima. Pjesme su mu prevođene na desetak svjetskih jezika.

Tako barem kaže biografija. No kad njega samog upitate tko je Marko Tomaš, kaže da mu je to u ovom razdoblju života najteže pitanje. 'To je netko tko se trudi biti dobar čovjek, ali mu to ne uspijeva uvijek. Hoda svijetom bez imalo mržnje u sebi, s koliko ljubavi, ne znam, jer o ljubavi znamo puno manje nego o mržnji i zlu.'

Upitate li ga pak tko je Maja iz 'Knjige za Maju', podsjeća da riječ 'maja' u arapskoj i hebrejskoj tradiciji označava riječ za izvor, odnosno za rijeku. U indijskoj tradiciji ista ta riječ znači 'iluzija', pa je roman svojevrsna polemika o tome koliko je ljubav - iluzija.

'Formom romana pokušao sam oponašati traumatsko sjećanje', kaže Tomaš, podsjećajući na još jedno dublje značenje, ovoga puta iz njemačkog, jezika u kojem riječ Traum znači - san.

Ulazak u finale nagrade tportala doživljava priznanjem za svoje napore na književnom planu, prije svega što se tiče forme i stila. O konkurenciji u finalu ipak neće dok ne pročita njihove romane.

Cijeli razgovor pogledajte u videu u nastavku, a više o ostalim finalistima pronađite ovdje. Sve ostale informacije o nagradi doznajte na podstranici tportalove književne nagrade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Matej Ivušić

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal