dopis gradonačelnika

Marko Filipović: Kazališno vijeće može dovesti do blokiranja rada riječkog HNK

23.12.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović obratio se Kazališnom vijeću riječkoga HNK-a upozoravajući da djelovanje tog tijela može dovesti do blokiranja rada kazališta, a Vijeće pak ističe da ne dobiva odgovore na pitanja o aktima koje treba donijeti

U dopisu gradonačelnika od 19. prosinca, koje je medijima dostavilo Kazališno vijeće, navodi se da to tijelo na svoje protekle tri sjednice nije prihvatilo neke od dokumenata bez kojih je nemoguće zaključiti tekuću i početi novu poslovnu godinu HNK-a. Tako je, naveo je gradonačelnik, Kazališno vijeće odbilo prijedlog novog Pravilnika o radu u kojem su ugrađene odredbe novog Kolektivnog ugovora sklopljene u srpnju 2022.

Nadalje, ističe Filipović, Vijeće odbija prijedlog rebalansa financijskog plana HNK za 2022. godinu, a time ugrožava isplatu plaća zaposlenima, kao i povećanje plaća koje je osigurao osnivač, Grad Rijeka. Odbija prihvatiti i plan pokrića manjka HNK za razdoblje od 2023. do 2025, godine, a to sve je već uklopljeno u prihvaćeni gradski Proračun za 2023. godinu.

Do sad nije prihvaćen ni plan nabava Kazališta do kraja tekuće godine, uključujući suglasnost za nabavu toplinske energije, što ugrožava nastavak grijanja u radnim prostorima i gledalištu HNK, istaknuo je gradonačelnik.

Kako nisu prihvaćene izmjene Pravilnika o radu, onemogućeno je i postupanje po nalazu upravnog nadzora Ministarstva kulture i medija, kao i nalazu interne revizije Grada Rijeke, zaključio je Marko Filipović, pozivajući Kazališno vijeće da revidira svoje odluke do kraja godine i donese sve odluke neophodne za nastavak rada HNK.

Kazališno vijeće je na svojoj sjednici 22. prosinca ustvrdilo da se odredbe kolektivnog ugovora moraju izvršavati kako su donesene, neovisno o neusvojenom Pravilniku o radu. Ističe i da je predloženi Pravilnik o radu nejasan, te da se ne može utvrditi koje su izmjene u odnosu na dosadašnji.

Nadalje, Kazališno vijeće naglašava da ne može dobiti odgovor na upite vezane uz nejasnoće oko Pravilnika o radu, kao i plana nabave. "Kazališno vijeće ima razloge da ne prihvati predložene akte. Neprihvatljivo je da se pritišće članove Vijeća da podrže njihovo donošenje bez saznanja o njihovom stvarnom sadržaju te je nepojmljivo da gradonačelnik podržava intendanta i upravu HNK i ohrabruje ih da ne daju odgovore KV-u na niz pitanja", stoji u zaključku sjednice od 22. prosinca.

Kazališnom vijeću riječkoga HNK-a također ističe da je Povjerenik za informiranje 5. prosinca odobrio pristup svim ugovorima ravnatelja HNK i time poništio odluke uprave HNK da se ti ugovori ne daju na uvid. Isto tako, dodaje Vijeće, inspekcijski nadzor Državnog inspektorata u HNK je pokazao nepravilnost u području rada i radno-pravnih odnosa u riječkom HNK, te je podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Odluka Povjerenika za informiranje i pokretanje prekršajnih postupaka dokazuju da je prijedlog Kazališnog vijeća o razrješenju intendanta Marina Blaževića bio utemeljen i da nije bilo razloga da odbijanje suglasnosti za razrješenje iz Ministarstva kulture i medija, zaključilo je Kazališno vijeće riječkoga HNK-a .