OVOGODIŠNJI IZBOR

Revija lutkarskih kazališta Rijeka: Publika nagradila predstavu 'Kar' praškog Studija Damuza

11.11.2018 u 12:24

Bionic
Reading

Nagrada publike 'Domino' za najbolju predstavu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta Rijeka dodijeljena je sinoć predstavi 'Kar' praškog Studija Damuza, koju je publika ocijenila s prosječnom ocjenom 4,9, izvijestili su u subotu iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Predstave 'Kar' posljednja je prikazana na reviji, a na osebujan način predstavlja 'vesele karmine za Anu Karenjinu' i nadovezuje se na taj Tolstojev roman. Nakon predstave, revija je zatvorena koncertom 'We Are Going to Die' skupine glazbenika koja sudjeluje u predstavi 'Kar'.

Prema sudu publike, na drugom mjestu je interaktivna predstava za bebe 'Blisko' Dječjeg umjetničkog centra Poznan iz Poljske, s prosječnom ocjenom 4,89, a na trećem predstava kazališta lutaka Zadar 'Nikomu pravo', s prosječnom ocjenom 4,85.

Revija lutkarskih kazališta Rijeka održana je od 2. do 10. studenoga, a 18 ansambala iz Hrvatske, Češke, Poljske, Slovenije, Austrije i Italije prikazalo je ukupno 19 predstava, u prostorima Gradskog kazališta lutaka, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Kulturnog centra RiHub te u Dvorani kulture 'Joga u svakodnevnom životu'.

Ovogodišnjim izborom predstava nastojalo se prikazati bogatstvo i raznolikost lutkarskih tehnologija i izraza, a podijeljene su u cjeline za vrtićki uzrast, školski uzrast te za mlade i odrasle.

Reviju je otvorila predstava 'Petar Kuštravi' Slovenskog narodnog kazališta Nova Gorica, 'bizarna opereta o lošem ponašanju djece i posljedicama'.

Tijekom revije predstavljen je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programski pravac Dječja kuća, a srodne ustanove iz Ljubljane i Poznana u Poljskoj predstavile su svoje djelovanje.

U popratnom programu održana su predavanja o europskoj mreži kazališta za najmlađe gledatelje 'Small size' i o važnosti kazališta za bebe, tradicionalna radionica izrade glazbenih instrumenata i dječja lutkarska radionica i igraonica, izložba interaktivnih svjetlosnih instalacija 'Čarobni vrti' i drugi programi. Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavilo se s dvjema predstavama: 'Gdje su nestale čarapice?' i 'Zamrznutim pjesmama'.

Organizator revije je Gradsko kazalište lutaka Rijeka.