ANĐELKO NOVAKOVIĆ

Marini Katanić uručena nagrada za mlade pjesnike

21.10.2015 u 19:52

Bionic
Reading

Marina Katanić dobila je nagradu Anđelko Novaković za mlade pjesnike, a uručio joj ju je predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač

Mladoj pjesnikinji Marini Katanić za zbirku pjesama ‘Ptica na ušću smoga’ nagradu Anđelko Novaković za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, svečano je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) uručio predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač.

Petrač je, kao predsjednik prosudbenoga povjerenstva, istaknuo kako pjesnikinja Marina Katanić u svojoj zbirci govori iz perspektive subjekta koji se suočava sa svijetom oko sebe.

‘Piše s lakoćom i bez patosa', napomenuo je dodavši kako svojom poezijom iskušava moguće dosege beznađa.

Smatra da je riječ o izvornom pjesništvu koje uvažava hrvatsku književnu tradiciju i moderna strujanja.


Petrač je uručio i ‘posebno priznanje za prikazani talent i prepoznat potencijal koji obećava’ mladoj pjesnikinji Franki Moharić za zbirku ‘Male usnule priče’.

Na ovogodišnji natječaj za pjesničku nagradu Anđelko Novaković pristiglo je 90 zbirka pjesama, a u uži izbor su ušli Mislav Bartoš, Šima Majić, Stipe Odak, Mirela Šplajt, Nera Meliš, Iva Ždero Petričević i Franjo Marinić

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnog kritičara koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja književnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja.