novi sponzor, novo ime

Tvrtka Man odustala od sponzoriranja književne nagrade Man Booker

28.02.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Književna nagrada Mann Booker dobila je novog sponzora u dobrotvornoj organizaciji Crankstart, izvijestili su u srijedu upravitelji zaklade Booker

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman na engleskom jeziku, izdan prethodne godine. Prvi je puta dodijeljena 1969. pod nazivom Booker-McConnel Prize, prema kompaniji Booker-McConnel koja ju je sponzorirala do 2002. Potom je upravljanje nagradom preuzela zaklada Booker, a sponzorstvo investicijska tvrtka Man Group.

Početkom lipnja bit će dodijeljena nagrada za 2018., a nakon toga financiranje će u idućih pet godina preuzeti dobrotvorna organizacija Crankstart, čiji su utemeljitelji britanski poduzetnik Michael Moritz i njegova žena Harriet Heymann, uz mogućnost produljenja za dodatnih pet godina.

'(Objava nagrade u 2019.) zaključit će 18 godina uspješnog i velikodušnog sponzorstva Man Groupa', stoji u priopćenju.

Man Booker Prize bit će preimenovana u Booker Prize for Fiction i International Booker Prize.

'Oduševljeni smo što su Bookerove nagrade našle sjajne pomagače u Crankstartu čiji utemeljitelji dijele našu viziju i naše vrijednosti', rekla je predsjedateljica zaklade Helena Kennedy.

'Danas sam svjetski putnik ali i ja sam - baš kao i Booker - rođen u Britaniji i prije no što sam došao u Ameriku, odrastao sam na britanskoj književnosti', rekao je Moritz, nekadašnji novinar, koji danas živi u San Franciscu.

'Harriet i ja sretni smo što možemo poduprijeti nagrade koje u cjelini gledano slave najbolju fikciju na svijetu', dodao je.

Man Group odustao je od financiranja nagrade nakon prošlogodišnjih kritika britanskog novinara i pisca bestsellera Sebastiana Faulksa. 'Ljudi poput onih u Man Groupu ne bi trebali biti sponzori književnih nagrada, njih bi književnici trebali kritizirati, moglo bi se reći da su neprijatelji', izjavio je Faulks u emisiji internetskog radija Podcast 'How to Fail'

U zakladi navode da ne planiraju promijeniti fond vrijedan 50 tisuća funti (66 tisuća dolara).

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade poznati su autori poput Salmana Rushdieja, Margret Atwood, JM Coetzeeja, Kazua Ishigura i Iana McEwana.