DANCI NA NOGAMA

'Mala sirena' seli u Kinu povodom izložbe Expo

14.11.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Stanovnike Danske zgrozila je ideja o premještanju glasovite 'Male sirene' iz Kopengahena u Kinu povodom svjetske izložbe Expo 2010. godine

Skulptura 'Mala sirena' umjetnika Edvarda Eriksena utemeljena na liku iz bajke Hansa Christiana Andersena predloženaje kao centralno djelo danskog paviljona na svjetskoj izložbi Expo kojaće se održati 2010. godine u Šangaju. Prijedlog je to kopenhagenskiharhitekata grupe Big koji su izabrani da osmisle izgled paviljona,prenosi The Art Newspaper.

U slučaj su se upleli i političari te sedesničari oštro suprotstavljaju odvoženju najatraktivnije turističkeznamenitosti danskog glavnog grada. Glasnogovornica danske pučkestranke Karin Nodgaard jeza donošenje konačne odluke predložila javnu debatu. Najviše je brinurazočarani turisti koji za vrijeme trajanja izložbe Expo, od svibnja dolistopada 2010. godine, neće u gradu zateći čuvenu 'Malu sirenu'. Iobitelj preminulog tvorca skulpture Edvarda Eriksena se protiviodvoženju kipa, no zasad ne namjeravaju poduzeti nikakve zakonskemjere. 'Mala sirena' je često kao nacionalni simbol postajala sredstvodemonstracija, a dva puta ostala je i bez glave.