PRIHVAĆEN PROGRAM

Lucićeva crnohumorna drama 'Aziz' na 63. Splitskom ljetu

22.03.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta u utorak je prihvaćen program ovogodišnjeg 63. izdanja tog festivala, koji će biti održan u Splitu od 14. srpnja do 14. kolovoza, priopćili su iz HNK Split.

Ovogodišnje Splitsko ljeto otvara premijera opere 'Seviljski brijač' G. Rossinija  u izvedbi Opere splitskog HNK. Operom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a režiju će odraditi Krešimir Dolenčić. Na repertoaru repriza ljubitelji opere moći će gledati 'Turandota' G. Puccinija, potom 'Aidu' G. Verdija, te u Vrlici 'Ero s onoga svijeta'.

Od drama će se premijerno prikazati 'Aziz' Predraga Lucića, koju će režirati sarajevski redatelj Dino Mustafić. U drami hrvatskog novinara i književnika svadbeno slavlje skladne zapadnjačke obitelji pokvarit će neočekivani gost: plesač arapskog podrijetla u kojem slavljenici, sukladno stereotipima s kojima žive, vide teroristu. Ova Lucićeva crnohumorna drama, napisana po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta, a prije tri godine izvedena je kao radio igra u režiji i adaptaciji Jasne Mesarić.

Balet će Splitsko ljeto obilježiti premijernom izvedbom suvremenog baleta 'Derviš i smrt', po motivima istoimenog korifejnog romana Meše Selimovića, u koreografiji Igora Kirova i uz glazbu Gorana Bojčevskog.

Reprizirat će se i dramski program, i to predstavama 'Buža' Živka Jeličića i 'Smij i suze starega Splita' Ivana Kovačića, a od gostujućih predstava prikazat će se 'U agoniji' Miroslava Krleže u izvedbi Scene Ribnjak, potom 'Pluća' Duncana Macmillana u izvedbi Teatra Exit, 'Muškarci.hr' Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričnog kazališta Kerempuh, 'Zaboravi Hollywood' Mira Gavrana u izvedbi Teatra Gavran, te predstavu 'Prvi put kad sam ti vidjela lice' Teatra ITD.

U repriznom programu baleta posjetitelji će na Sustipanu moći gledati '5 do 12' Igora Kirova, 'East/West' u koreografiji Sashe Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa, 'Crvena soba/ The Red Room' u izvedbi Makedonske Opere i Baleta iz Skopja, balet na libreto Saše Dimoskog koreografiran po Schubertovom Gudačkom kvartetu broj 14., kao i atraktivan balet 'Tango' inspiriran glazbom Astora Piazzole, koreografa Carlosa Matosa, u izvedbi Saksonskog državnog kazališta iz Dresdena.

U koncertnom programu će nastupiti Stefan Milenkovich (violina) i Rohan de Silva (klavir), Weiner Glassharmonika duo; Goran Listeš – gitara, Duo Marimbi – Katarzyna Mycka i Filip Merčep, Gradski zbor Brodosplit, Vedrana Kovač (klavir) i Biljana Kovač (alt).

Planirani proračun 63. Splitskog ljeta iznosi 5,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture financirat će festival iznosom od 1,8 milijuna, Split će izdvojiti 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600.000 kuna s dodatnih 200.000 kuna za izvedbu opere 'Ero s onoga svijeta' u Vrlici, dok se vlastiti prihodi očekuju u iznosu od 1,4 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.