LANA KOS U NASLOVNOJ ULOZI

'Lucia di Lammermoor' kao vrhunski operni doživljaj

21.04.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Pod vodstvom maestra Nikše Bareze i u režiji Damira Zlatara Freya, u riječkom će se HNK održati posljednja ovosezonska operna premijera, Donizettijeva 'Lucia di Lammermoor', u kojoj je opjevana tragična sudbina ljubavnika iz zaraćenih škotskih obitelji

Iako je ova opera u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj uprizorena nekoliko puta, ravnatelj riječke Opere Ozren Prohić ističe da će riječko uprizorenje, osim po vokalnim mogućnostima, biti posebna i drugačija te će imati kazališnu dugovječnost. Prohić je naglasio i kako će se u predstavi prvi put svirati glassharmonica, neobičan instrument koji svoje mjesto ima u originalnoj partituri, a koji će svirati Sascha Reckert.

‘Pokušat ćemo pokazati ‘Luciju’ onako kako je prvobitno skladana, sa svim nježnim prohodnim temama i mostovima između pojedinih scena, što dramaturgiji daje i logičniji slijed’, govori maestro svjetskog ugleda Nikša Bareza, s obzirom na to da su je tijekom povijesti svodili na izvođenje lijepih arija i dueta, a zanemarivane su glazbene drame koje je Donizetti s puno ambicije skladao.

Redatelju Damiru Zlatary Freyu ‘Lucia di Lammermoor’ druga je operna režija u karijeri nakon uspjele riječke ‘Tosce’. ‘Riječko kazalište ostavit će neizbrisiv trag u mojoj karijeri jer mi je kao dramskom redatelju omogućilo ulazak u veliki svijet glazbenog opernog kazališta’, rekao je Damir Zlatar Frey, koji u ‘Luciji’ potpisuje i scenografiju, kostimografiju i koreografiju. Usto, redatelj Frey istaknuo je da će ga obilježiti i iskustvo koje je podijelio s dvjema sjajnim opernim pjevačicama, Ivanom Lazar s kojom je počeo putovanje zvano ‘Lucia’ i Lanom Kos s kojom ga privodi kraju.

Miljenica europske publike, 25-godišnja hrvatska operna pjevačica Lana Kos, nakon više od šest godina ponovno će nastupiti u Hrvatskoj, i to u naslovnoj ulozi. ‘Bolji povratak ne mogu zamisliti. U kazalištu i na probama vlada sjajno ozračje, lijepo je i ugodno raditi s mestrom Barezom, kao i s redateljem Freyem. Uloga je zahtjevna, kompleksna i traži veliku odgovornost’, poručila je Kos.

Svojom je ulogom zadovoljna i Ivana Lazar, jer u Hrvatskoj, kaže, mladi pjevači nemaju mnogo prilika pjevati u romantičarskim operama poput Donizettijeve, a s ulogom strastvene Lucije usporedila je zahtjevnu ulogu Gilde iz ‘Rigoletta’.

Pravi kazališni operni doživljaj na europskoj razini, kako je ‘Luciu di Lammermoor’ okarakterizirao Prohić, na programu je HNK Ivana pl. Zajca, u subotu, 24. travnja, u 19.30 sati.