TOMISLAV MARIJAN BILOSNIĆ

Listopad

26.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Izdavač: Udruga 3000 godina Za dar

Prilazeći temi rata ne kao tematskom pitanju iz naše bliže povijesti niti iz osobne tragične sudbine, oblikovana je priča o ljudskom duhu i duši. Tomislav Marijan Bilosnić u romanu 'Listopad' govori o sebi kao o gradu od krvi i mesa oblikujući dvadeset i četiri sata napada u dvadeset i četiri fragmenta, koji spojeni u cjelinu zrcale svu tragiku ljudskoga straha. Bilosnić se usmjerava na svoj goli život, na svoje misli i postupke, promatrajući samo uzak krug ljudi i stvari koje ga okružuju. Svaki novi doživljaj ili postupak u njemu budi misli o postanku i opstanku svijeta, banalne i ružne situacije oplemenjuje mitološkim velom ljudske opstojnosti. Poglavlja su zapravo sati 5. listopada 1991. godine, najtežega dana u obrani Zadra, grada s kojim se autor u potpunosti identificirao. Svako od poglavlja romana jedan je simbol, a u gradaciji simboličkih cjelina roman vrhunac doživljava u devetom poglavlju u kojem središnje mjesto zauzima mačak Grey, ujedno i jedini imenovani romaneskni lik.

Književnik, pjesnik, feljtonist, putopisac i kritičar Tomislav Marijan Bilosnić rođen je u Zemuniku, 18. siječnja 1947. Bavi se slikarstvom i umjetničkom fotografijom, a mnogo godina proveo je radeći kao novinar, reporter i urednik u više novina, revija i časopisa.
Dosada je objavio sedamdesetak knjiga poezije, proze, putopisa, feljtona, kritike i slikarskih monografija. Bilosnićeve pjesničke zbirke ili njihovi izbori prevedeni su na više stranih jezika – talijanski, njemački, engleski, francuski, turski, albanski, makedonski, španjolski, poljski, ruski, rumunjski, slovenski i japanski. Međunarodnu popularnost stekao je svojom haiku zbirkom 'Velebit', koju je kritika uglednog japanskog časopisa Ko i američkog Modern Haiku vrlo dobro prihvatila. Kao prozni pisac Bilosnić je poznat po svojim neoegzistencijalističkim romanima ('Ispovijed isuvišna čovjeka', 'Tijesni prostor', 'Ljubavni slučaj pisca',' Kolac u rijeci Zrman'j,' Listopad'), knjizi fantastičnih pripovijesti 'Hodajući preko vode', nekoliko knjiga književnih kritika, ekoloških feljtona i zapisa, dok se u posljednje vrijeme bavi mitološko-povijesnom feljtonistikom.