ZAGREB DOX

Laurie Anderson, Kossakovski, Rosenblatt i Třeštíkova na Majstorima doxa

19.01.2016 u 14:50

  • +3

Majstori Doxa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Bionic
Reading

Ovogodišnji izbor filmova za "Majstore doxa", službeni program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, donosi filmove kojima ponajbolji svjetski filmski autori daju novi pogled na stare teme.

Jedan je od uvrštenih autora koji su godinama u vrhu svjetske dokumentaristike, hvaljeni ruski redatelj Vitaly Mansky, poznat po filmovima "Cjevovod" i "Divlja divlja plaža".

Svojim novim, i već nagrađenim dokumentarcem, "Under the Sun", Mansky raskrinkava konstrukciju lažne stvarnosti u Sjevernoj Koreji, odnosno izgradnju "idealnog građanina za idealno društvo", najavljeno je za ovogodišnji ZagrebDox, koji će se održati od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol.

Filmom "Sport Kids – Varicella", o mladim ruskim balerinama koje nastoje zadržati privilegij studiranja na najprestižnijoj ruskoj baletnoj akademiji, zagrebačkoj će se publici predstaviti proslavljeni ruski redatelj i majstor promatračkog dokumentarca Viktor Kossakovsky ("Vivan las Antipodas", "Svjato", "Tiše!").

Još jedan majstor doxa je kineski redatelj Zhao Liang, koji je na ZagrebDoxu 2010. godine za film "Žalba" bio nagrađen Velikim pečatom u međunarodnoj konkurenciji.

Sada će se prikazati "Behemoth", film za koji je dobio nagradu Green Drop na 72. Venecijanskom filmskom festivalu, a koji je "poetska alegorija snažnih slika o industrijskom uništenju unutrašnjosti Mongolije i dehumanizaciji radnika i stanovnika".

Laurie Anderson, jedna od najznačajnijih eksperimentalnih performerica 20. stoljeća, skladateljica i pionirka elektroničke glazbe, predstavit će se filmom "Heart of a Dog".

Tim filmom ona u maniri toka svijesti procesuira tešku temu gubitka, s obzirom da je u kratkom vremenu ostala bez majke, supruga Loua Reeda i voljenog terijera Lolabelle.

U Majstorima doxa prikazat će se i film o čudima krštenja i neobjašnjivom božjem dodiru, "Gates of the Lamb" nagrađivanog litavskog redatelja Audriusa Stonysa, dugogodišnjeg poznanika festivala.

Bit će tu i pobjednički dokumentarac Karlovyih Vara, "Mallory" Helene Treštikove, češke redateljice i dobitnice ZagrebDoxove Nagrade mojoj generaciji, te kratkometražni film "A Long Way From Home" američkog redatelja Jaya Rosenblatta, kojemu je 2012. na ZagrebDoxu priređena retrospektiva.