'NO NEW FOLLOWERS'

Lauba izložbom slavi četvrti rođendan

13.06.2015 u 17:12

Bionic
Reading

Zagrebačka 'Kuća za ljude i umjetnost' Lauba u subotu slavi svoj četvrti rođendan otvorenjem izložbe 'No New Followers', osmišljene posebno za taj prostor u kojemu će se hrvatskoj publici prvi put predstaviti interdisciplinarni umjetnički kolektiv Tarwuk

'Cijela je izložba jedan velik i složen proces istraživanja spajanja medija i materijala, jer promatrajući sve objekte koji ju sačinjavaju iščitavamo još jedan naizgled nespojiv medij, crtež. Svi njezini segmenti nastali su iz crteža kao nekog primarnog oblika i tek tada se postavilo pitanje kako nastaje skulptura koja je istovremeno i objekt i prostor, kako se ona gradi te je u tom procesu sam izložbeni prostor promišljan i tretiran kao gradilište', stoji u najavi izložbe.

Realizirana je u formi site-specific instalacije, koja u fokus postavlja 'tijelo' promatrajući ga istovremeno kao predmet i kao prostor. 'To naizgled statično tijelo polegnuto na podu izložbenog prostora istovremeno je kontejner sadržaja, ali i suptilna provokacija promatraču', dodaje se.

Umjetnički kolektiv Tarwuk - Bruno Pogačnik Wukodrakula i Ivana Vukšić, baziran u New Yorku, kombinira širok raspon medija i formata ne bi li izbrisao granice između umjetnosti i života, obuhvaćajući različite vrste prezentacije. Koristeći tradicionalne kiparske tehnike i suvremene računalne programe stvara multimedijalne instalacije kojima istražuje granice osobne privatnosti, komunikacije i intimnog, visoko individualiziranog iskustva gledanja umjetničkog djela.

Za slavljenički dan uobičajene Laubine besplatne likovne radionice za djecu subotom bavit će se izradom slikovnica, a nakon otvorenja izložbe slijedi rođendanska proslava uz Yammat FM.

'Za više od 30 tisuća posjetitelja godišnje Lauba je izložbeni prostor, kino, kazališna pozornica, koncertna dvorana, predavaonica, učionica, jednom rječju igralište za suvremenu kulturu i urbanu publiku željnu noviteta i druženja', ističu iz Laube. Podsjećaju kako su tamo u protekle četiri godine ostvarene 24 samostalne izložbe, 22 postava, 350 kreativnih radionica za djecu, sedam projekcija filmova, pet publikacija, po četiri audio-vizualna performansa i simpozija.

Za naredno razdoblje Lauba najavljuje novi projekt ciklusa 'Hrvatska umjetnost danas', koji prvi put donosi performans. Riječ je o zajedničkom projektu pjevačice Severine Vučković i likovne umjetnice 'OKO' pod nazivom 'No root, no fruit'.