JEDNOGLASNO PODRŽALI 'BEARU'

Kulturno vijeće demantira Hasanbegovića: On laže!

02.09.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje debate tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i predstavnika SDP-a Bojana Glavaševića, bivši članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost poslali su priopćenje u kojem opovrgavaju tvrdnje da je Ministarstvo kulture odbilo dati potporu knjizi o genocidu u Srebrenici po njihovoj preporuci

U debati na temu kulturne politike, koja se u organizaciji 24sata održala jučer, moderatora Borisa Rašetu zanimalo je zašto knjiga Ivice Đikića 'Beara', koja problematizira genocid u Srebrenici, nije dobila potporu Ministarstva kulture, a dobile su je dvije knjige kontroverznog srpskog povjesničara Bojana Dimitrijevića.

'Riječ je o odlukama Vijeća koje sam zatekao u prvom slučaju, a gospodin Dimitrijević je ozbiljan i uvažen srpski povjesničar i novac je dobio njegov hrvatski nakladnik ne za knjige o Draži Mihailoviću i Milanu Nediću već za konkretna djela koja se bave relevantnim temama za hrvatsku historiografiju', odgovorio je tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović.


U priopćenju poslanom medijima tadašnji članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost opovrgavaju ovaj navod tehničkog ministra Hasanbegovića ističući da su preporuku za Đikićevu knjigu donijeli jednoglasno.

'Prema našoj odluci, prozna knjiga Ivice Đikića 'Beara' zaslužila je potporu Ministarstva kulture. Ivica Đikić jedan je od naših najznačajnijih novinara i k tome već priznat, prevođen i nagrađivan pisac. Njegova knjiga o Srebrenici originalno je i relevantno djelo i odluku o tome da je predložimo za potporu donijeli smo jednoglasno. Također podsjećamo da je troje članova Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost podnijelo ostavke 31. svibnja 2016. godine - upravo zbog toga što ministar nije poštivao naše preporuke u neuobičajeno velikom broju slučajeva', stoji u priopćenju koje su potpisali bivši članovi Kulturnog vijeća Nadežda Čačinovič, Gordana Crnković i Neven Jovanović