NAGRADA 'RANKO MARINKOVIĆ'

Kristijanu Vujičiću 20 tisuća kuna za najbolju kratku priču

21.09.2017 u 16:05

Bionic
Reading

Prvu nagradu Ranko Marinković za kratku priču na 51. natječaju Večernjega lista dobio je Kristijan Vujičić za priču 'Zid mora pasti', a nagrada od 20 tisuća kuna uručena mu je 21. rujna u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu

Kako se navodi u obrazloženju prosudbenog povjerenstva, priča Kristijana Vujičića 'Zid mora pasti', objavljena 1. listopada 2016. u Večernjem listu, ispričana je u prvom licu, a govori o studentu koji u dane povijesnoga rušenja Berlinskog zida dolazi s prijateljem u stan nekog partijskog službenika da po naputku Studentskog centra sruši zid između sobe i kuhinje.

Drugu nagradu u iznosu od 8 tisuća kuna dobio je akademik Pavao Pavličić za priču 'Priča za Večernjakov natječaj' objavljenu 4. veljače 2017. godine.

  • +2
Dodjela nagrada 51. Natječaja kratke priče Večernjeg lista 'Ranko Marinković' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U Pavličićevoj priči povjerenstvo je istaknulo kako vještina kojom se pripovjedno povezuju osobni doživljaji s objektivno vrijednim zapažnjima i eruditskom refleksijom stvara dojam da je priča o samoj priči vrijedno ostvarenje.

Marini Veljači za priču 'Znaš li tko sam ja', objavljenu 7. listopada 2016. uručena je treća nagrada u vrijednosti od 5 tisuća kuna. U trećenagrađenoj priči, smatra povjerenstvo, autorica je uspjela zgusnutim tekstom opisati kako stravična nesreća vodi do gubitka fiktivnoga identiteta koji si tako lako pripisujemo.

U ovogodišnjem 51. ciklusu natječaja u Večernji list  pristigle su 963 priče, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu akademik Milivoj Solar, Helena Sablić-Tomić, Seid Serdarević, Milena Zajović, Denis Derk i Tomislav Sabljak razmotrilo je 59 priča objavljenih u subotnjim izdanjima Večernjega lista u razdoblju od 26. ožujka 2016. do 15. svibnja 2017. godine.

Kratke priče u Večernjem listu počele su izlaziti 1964., a sam natječaj pokrenut je 1966. 

Prosudbeno povjerenstvo, kako je istaknuo izbornik natječaja Tomislav Sabljak, predložilo je uredništvu Večernjega lista da od Ministarstva kulture zatraži da nagradi Ranko Marinković dodijeli status nacionalne nagrade.