TRANSLATIONS

Koreografkinja Naomi Brand u Zagrebu sprema plesnu predstavu u potpunosti prilagođenu za slijepe i slabovidne osobe

01.06.2022 u 11:35

Bionic
Reading

Plesna predstava TRANSLATIONS nekonvencionalan je rad kanadske plesne umjetnice Naomi Brand i njezine inkluzivne plesne kompanije All Bodies Dance Project – ona se stvara i doživljava kroz ‘nevizualna osjetila’ – kroz zvuk pokreta, osjećaj kretanja zraka i slike kreirane u mašti kroz deskripcije. Premijerne izvedbe održat će se na Tjednu suvremenog plesa 4. i 5. lipnja

Kreirana za manje grupe publike te u potpunosti prilagođena za slijepe i slabovidne osobe, ovim radom istražuju se različite metode i alati opisa plesa. TRANSLATIONS poziva publiku da razmotri vlastitu percepciju i načine na koje obično pristupamo umjetnosti i svijetu oko nas, a ovakav tip plesnog projekta po prvi se put producira i izvodi u Hrvatskoj.

Predstava će premijerno biti izvedena 4. i 5. lipnja u sklopu Tjedna suvremenog plesa u Zagrebačkom plesnom centru, a izvode je: Koraljka Begović, Anika Cetina, Lana Hosni, Maja Jakuš - Mejarec, Valentina Miloš, Dora Pocedić, Ariana Prpić, Sunčica Sodar, Nastasja Štefanić Kralj, Ivana Vojnić Vratarić i Mia Zalukar. Suradnica na projektu je Sunčica Sodar, a tehnička podrška Saša Fistrić. Inicijatorica i voditeljica projekta je Koraljka Begović, a predstava nastaje u produkciji Hrvatskog instituta za pokret i ples i Tjedna suvremenog plesa.

Predstava je premijerno prikazana 2019. te izvorno izvedena s grupom kanadskih umjetnika (sa i bez invaliditeta) koji su je kreirali u suradnji s umjetničkim konzultantima iz zajednice slijepih.

O autorici:

Naomi Brand je kanadska plesna umjetnica koja kao izvođačica, koreografkinja, spisateljica i voditeljica njeguje jedinstvenu umjetničku praksu koja se proteže od rada s profesionalnim plesačima do prakse angažirane u zajednici. Izvodila je u predstavama mnogih cijenjenih kanadskih koreografa, a s vlastitim radovima sudjeluje na brojnim festivalima diljem Kanade, kao i u Poljskoj, Italiji i Urugvaju. Suosnivačica je All Bodies Dance Project, inkluzivne plesne kompanije koju čine umjetnici različitih sposobnosti, spolova, dobi i podrijetla. U njihovu radu različitosti su kreativni pokretači jer se posebno fokusiraju na istraživanje koreografskih mogućnosti različitih načina rada, kretanja, promatranja plesa i pokreta. Njihova praksa ima za cilj razbiti pretpostavke, predrasude i zadane predodžbe o suvremenom plesu, kazalištu i plesnom tijelu.

Termini izvedbe:

Subota, 04.06. - 15:00h i 19:00h / Zagrebački plesni centar, Ilica 10

Nedjelja, 05.06. - 17:30h i 20:30 h / Zagrebački plesni centar, Ilica 10

Zbog limitiranog broja publike obavezne rezervacije: hipptsp@gmail.com

Cijena ulaznice: 50,00kn / 40,00kn za studente, umirovljenike i članove strukovnih udruga UPUH i UPPU Puls.

Ulaznice za slijepe i slabovidne osobe su besplatne uz potrebnu rezervaciju.