svečano obilježavanje

Koncert Zagrebačkih solista u Berlinu povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

13.01.2020 u 20:09

Bionic
Reading

Hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske unije bit će svečano obilježeno i u Berlinu i to koncertom Zagrebačkih solista

U utorak, 14. siječnja, dan uoči međunarodnog otvaranja hrvatskog predsjedanja, Zagrebački solisti održat će koncert u Crvenoj vijećnici na Alexanderplatzu, a na programu su djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena.

Tijekom 2020. obilježava se i 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena. Zagrebački solisti već će na samom početku Beethovenove godine u Berlinu izvesti Prvu simfoniju u C-duru, Op.21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

Prošle se godine obilježila i 45. obljetnica praizvedbe skladbe Pintarichiana Borisa Papandopula, kao i 65. obljetnica Ansambla povodom koje je u Muzeju grada Zagreba postavljena izložba "Zagrebački solisti" koja se u može razgledati do 8. ožujka.

Zagrebački solisti i u Rijeci

Zagrebački solisti nastupit će u petak, 17. siječnja, u ciklusu "Glazbena Rijeka", u dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja.

'Osobno me veseli program Zagrebačkih solista kojeg doživljavam kao poklon za početak Europske prijestolnice kulture, iako nije dio službenog programa projekta', rekao je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar za koncert Zagrebačkih solista.

Već u travnju, Zagrebački solisti gostovat će u Galwayu, gradu koji prestižnu titulu europske prijestolnice kulture dijeli upravo s Rijekom.