izvještaj

Komedijina 'Ljepotica i zvijer': Trijumf umjetničke vizije u Lisinskom

26.09.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Mjuzikl 'Ljepotica i zvijer' kazališta Komedije, premijerno postavljen u subotu u Lisinskom, apsolutni je trijumf umjetničke vizije redatelja i koreografa Lea Mujića u spektakularno postavljenoj, vizualno i interpretativno raskošnoj adaptaciji slavne Disneyeve animirane bajke

Dokazuju to i reakcije premijerne publike, koja je dvoipolsatnu glazbeno-scensku gozbu ispunjenu aplauzom i ovacijama pozdravila na nogama i uz ekstatičnu završnu kakofoniju oduševljenja za soliste, umjetničke ansamble i autorski tim.

Unatoč problemima sa zvukom, koji je pucketao i povremeno se gubio te Zvijer ostavio bez glasa u jednoj cijeloj sceni, slavni brodvejski mjuzikl nastao prema istoimenu Disneyevu animiranu filmu u Komedijinoj je produkciji zaživio na pozornici Lisinskog kao veličanstvena glazbena fantazija puna ekscentričnih likova, senzacionalnih kostima i impozantno oblikovane scenografije, ekstravagantno zamišljena i impresivno izvedena.

  • +12
Premijera mjuzikla Ljepotica i zvijer u Lisinskom Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

Priča je poznata: Ljepotica je dobra i plemenita djevojka koja živi s ocem izumiteljem u selu gdje ih svi smatraju čudacima. Jednoga dana, Maurice zaluta u šumi te, bježeći od vukova, spas pronađe u začaranome dvorcu. Tamo upoznaje šaroliku paletu čudnovatih likova: tu su kandelabar, ura, peruška, čajnik, šalica i mnogi drugi, a svi oni – govore i kreću se. Međutim, gospodar dvorca, strašna Zvijer, bijesan zbog toga upada, baca Mauricea u tamnicu.

Ljepotica ga pođe tražiti te, našavši oca zatočenog, zamoli Zvijer da radije uzme nju. To je otponac koji stanovnike dvorca ujedinjuje u nakani da navedu Zvijer i Ljepoticu da se zaljube jedno u drugo, jer samo to može skinuti kletvu koja je lijepoga ohologa princa pretvorila u životinju, a sve ostale u predmete. Vrijeme im ističe, a ne treba zanemariti ni opasnost koju predstavlja seoski grubijan Gaston…

Na premijeri je u glavnim ulogama nastupio zvjezdani trolist Vanda Winter - s kojom smo uoči ove premijere porazgovarali - Igor Drvenkar i Fabijan Pavao Medvešek kao Ljepotica, Zvijer i Gaston, impresivan glumačko-pjevački trio izvanredne sinergije na sceni, za što je zasigurno uvelike zaslužan besprijekorno oblikovan scenski pokret; dinamičan i maštovit, pa se glumci na trenutke čine kao oživljene verzije animacija.

Velik dio zapleta oslanja se na ludorije drskog kandelabra koji govori, a utjelovio ga je sjajan Dražen Bratulić. Gospođa Kamilica (Renata Sabljak), DinDon (Igor Mešin), Babette (Mila Elegović) i primadonna Grande Bocca (Vlatka Burić Dujmović) samo su dio brojnih pitoresknih protagonista ove predstave.

Njihova se šaljiva dijaloška podbadanja i solističke pjevne dionice izmjenjuju s impresivnim velikim ansambl brojevima u kojima sudjeluju Komedijin zbor i balet, poput možda najdojmljivije raskošne scene "Naša gošća si ti", s kan-kanom, stepanjem, slapstickom i fizičkim humorom, jedaćim priborom i tanjurima koji plešu.

Plitku i široku koncertnu pozornicu Mujić je domišljato stavio u funkciju dinamične scenske igre, s odlično uklopljenim izmjenama čarobne scenografije Stefana Katunara, čija makabrično-začudna estetika u potpunosti opravdava bajkoviti predznak ove klasične priče. Apsolutno su veličanstveni i čarobni kostimi Manuele Paladin Šabanović.

Orkestrom, nenametljivo smještenim iza monokromatske scenografske šume, na premijeri je ravnao Krešimir Batinić. Kao problem se na ovoj pozornici pokazuje svjetlo, odnosno, odsustvo nadstroplja, pa su izvođači prečesto u mraku, što se Aleksandar Čavlek trudio nadoknaditi dostupnim efektima, no taj nedostatak svakako pokazuje da možda ne bi bila loša ideja predstavu igrati u samoj Komediji.

Problemima unatoč, "Ljepotica i zvijer" blistava je, bogata hit-produkcija, puna pozitivne energije i brodvejskoga glamura, u kojoj su Komedijini ansambli zasjali punim sjajem, a Leo Mujić još jednom pokazao virtuoznost svoje umjetničke vizije.