ANKETA MEĐU KULTURNJACIMA

Koji je najvažniji kulturni događaj 2013?

24.12.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Istaknute osobe domaće kulturne scene objasnile su nam kako su sagledale kulturna zbivanja protekle godine te što smatraju najznačajnijim kulturnim događajem u Hrvatskoj



Daša Drndić, spisateljica

Prva reakcija koju je ovo pitanje izazvalo bila je negativna. Naime, barem za mene, 2013. godinu obilježilo je općenito, pa i u kulturi, toliko negativnih iskoraka, skandala i neuspjelih 'poduhvata', da zasjenjuju i ono što je, hajde, recimo ispalo dobro. Dobro je, primjerice, što je Vojin Bakić izvučen iz zapećka gdje ga je ludilo 1990-ih smjestilo. Nije dobro što se to eksplicitno ne kaže. Dobro je što su obnovljene i što se i dalje obnavljaju kulturni kontakti sa zemljama u susjedstvu, ali to više ima veze s angažmanom pojedinaca negoli s kulturnom politikom zemlje. Objavljene su neke dobre knjige koje će biti zaboravljene; odigrane neke kazališne predstave koje po kvaliteti nadmašuju druge – na sva usta hvaljene i nagrađivane; postavljene skupe i ne baš inspirativne izložbe za koje sam se pitala – čemu i kome; s javne scene 'maknuti' neki pametni i kreativni ljudi tek tako. Neću nabrajati svinjarije koje su se događale 2013, ali one su te koje mi blokiraju pogled na, za neke, možda svjetlije trenutke u kulturi Republike Hrvatske. I zbog toga mi je žao.



Krešimir Mikić, glumac

Urša Raukar i njezina harmonika. Zato jer je lijepo pjevala.

Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura
Protekla je godina obilovala brojnim i odličnim kulturnim događajima te se još jednom pokazalo da je kultura najživlja sastavnica našeg duboko podijeljenog i frustriranog društva. Kulturni događaj ili, bolje rečeno, kulturni akter godine jest publika koja je vjerno posjećivala književna događanja, i to ne samo u Zagrebu, gdje je napunila dvorane ZKM-a na prvom Festivalu svjetske književnosti i sva mjesta događanja na Festivalu europske kratke priče, već i u Puli na Sajmu knjiga. Ove godine ta je publika, a bilo je tu svih generacija, od srednjoškolaca do umirovljenika u poznim godinama, pokazala koliko joj je stalo do knjige i vrhunske književnosti, do toga da čuje ponajbolje autore i uživa u razgovorima koji se izdižu iznad svakodnevne dnevnopolitičke kaljuže.

Judita Franković, glumica
Za mene, to je bilo uspostavljanje preddiplomskog sveučilišnog studija iz područja plesne umjetnosti na ADU, s velikim zakašnjenjem, ali ipak, bolje ikad nego nikad, dogodila se velika stvar u našoj maloj zemlji. Plesači konačno mogu steći visoko obrazovanje, bez da moraju studirati nešto 'ozbiljno', a plesom se baviti usput. Osobno mislim da je ples jedna od najintrigantnijih umjetnosti. Divim se plesačima, njihovom predanom radu, odricanju. Mislim da su plesači u jako nezavidnom položaju i ovaj studij svakako daje dignitet struci i umjetnosti. Bravo!

Oliver Frljić, kazališni redatelj
Ono što predstavlja civilizacijski korak unatrag, a samim tim i kulturni događaj, sramni je referendum o braku koji nam je i statistički pokazao koliko je društvo u kojem živimo fašističko. Uz takvo 'događanje naroda', koje upisuje diskriminaciju drugačijeg u temeljni državni dokument, teško mi je izdvojiti bilo što drugo. Zanima me kako će se oni koji se bave proizvodnjom kulture u narednoj godini odrediti prema institucionaliziranom nacionalističkom bjesnilu. Predstoji li nam ponovna milebudakizacija kulture?

Tomislav Torjanac, slikar i ilustrator
Najistaknutiji događaj u kulturi 2013. za mene je bio nastup engleskoga komičara Eddieja Izzarda u zagrebačkoj dvorani Lisinski 24. ožujka. Nastup je bio dio njegove svjetske turneje 'Force Majeure'. Mislim da su Izzardovi nastupi s godinama sve bolji, a njegov humor toka svijesti pun bizarnih likova, apsurdnih dijaloga i povijesnih referenca taman je po mom ukusu. Ako mene pitate, izbor između gledanja njegova nastupa i nastupa većine drugih komičara vrlo je jednostavan: otprilike kao kad bi vam netko – kao u jednom Eddiejevu skeču – ponudio da birate između kolača i smrti.

Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a i predsjednica ETC-a
U godini koja se baš neće pamtiti po mnogobrojnim kulturnim događajima izdvojila bih film Bobe Jelčića 'Obrana i zaštita' i retrospektivnu izložbu Miroslava Kraljevića u Modernoj galeriji. Film jednog od naših najznačajnijih kazališnih redatelja, koji je s velikim uspjehom prikazan ne samo na Berlinaleu već i na ostalim europskim festivalima, nagrađivan prestižnim nagradama, govori izravno o tranzicijskom vremenu, a svojim estetskim dometima smješta hrvatsku kinematografiju u sam vrh one europske. S druge strane, Kraljevićeva retrospektiva, u autorskom izboru Zvonka Makovića, svjedoči o tome kako je taj veliki hrvatski umjetnik bio protagonist europskog slikarstva u doba moderne te je samim tim hrvatska kultura, još prije stotinjak godina, ulazila u izravni dijalog s onom europskom. Stoga mi se ta dva kulturna događaja koja nas na različite načine povezuju s Europom čine iznimno važnim, napose u godini u kojoj je Hrvatska postala članicom Europske unije.

Srećko Horvat, filozof i pisac
S obzirom da novinari u kulturi i dalje dobivaju otkaze, da se ukidaju emisije i kulturne rubrike, da 52% Hrvata nije pročitalo nijednu knjigu u posljednjih godinu dana, najveći je kulturni događaj godine da je kultura uopće preživjela.



Bobo Jelčić, kazališni i filmski redatelj

Ne znam je li to naj kuluturni događaj godine, ali smatram jako važnim svaki izlazak domaćih kulturnih projekata na strano tržište, daleko od lokalnih šerifa, njihovih pravila i sustava vrijednosti. Ne mistificiram ništa pa ni inozemstvo, samo nagalašavam činjenicu težeg i čišćeg uspjeha u većoj, široj konkurenciji. Mislim tu na kazališta poput ZKM-a ili &TD-a, na pisce poput Perišića, Jergovića, na likovnjake Lovru Artukovića, Tinu Gverović i vjerojatno još njih iz ovih i drugih oblasti, kojih se sad ne mogu sjetiti, ali sasvim sigurno jednako vrijednih, pa im se unaprijed ispričavam.



Dario Grgić, književni kritičar i pisac

Kulturni događaj u širem smislu je poraz lijeve od desne paradigme tijekom referenduma. Taj će događaj imati nastavke. Ostalo je manje-više isto kao i prošle godine: hrvatska kultura je i dalje košnica koju su zauzeli trutovi. Što se književnosti tiče, mislim da ćemo je se sjećati po smrti Mirka Kovača