SAMO MUŠKI ASPEKT

Knjige o ženama nisu dostojne najvećih nagrada

03.06.2015 u 16:14

Bionic
Reading

Studija provedena među šest vodećih književnih nagrada dodijeljenih u posljednjih 15 godina pokazala je da knjige o ženama rijetko pobjeđuju

Književnica Nicola Griffith proučila je nagrađivane knjige koje su u proteklih petnaest godina osvojile književne nagrade poput Pulitzer Prize, Man Booker Prize, National Book Award, National Book Critics' Circle Award, Hugo Award i Newbery Medal i zaključila da je među njima vrlo malo knjiga u kojima su protagonistice žene ili koje su pisane o ženama.

Za sam vrh prestižne ljestvice, nagradu Pulitzer, od 15 nagrađenih knjiga nijednu nije napisala žena s aspekta žene ili djevojke, a tri nagrađene autorice pisale su o muškarcima ili dječacima.

Nijedna knjiga pisana sa ženskog gledišta ili o ženi nije smatrana dostojnom nagrade prepoznatljive kao 'najistaknutija fikcija američkog autora/ice' pa Griffith zaključuje da žene nisu zanimljive i da se ne računaju.

Situacije je vrlo slična i kod ostalih književnih nagrada i malo je vjerojatno da će prestižnije i financijski izdašnije knjige osvojiti autor koji piše o odrastanju žene. A to znači, zaključuje Griffith, ili da su književnice sklonije samocenzuri ili da su onima koji vrednuju književnost žene zastrašujuće, neukusne ili jednostavno dosadne.