NEPOĆUDNA DJELA

Knjige koje su podizale prašinu u 2013.

14.04.2014 u 16:04

Bionic
Reading

Da ni danas brojne knjige nisu pošteđene cenzure, svjedoči popis Udruge američkih knjižnica na kojem se nalaze naslovi koji su 2013. najviše podizali prašinu. Posljednje djelo koje se našlo na meti roditelja klasik je Aldousa Huxleyja 'Vrli novi svijet'

Prema podacima Udruge američkih knjižnica, 2013. pristiglo je nešto više od 300 zahtjeva za uklanjanjem knjiga s polica knjižnica ili pak za njihovim brisanjem s popisa školske lektire.

Među knjigama koje nisu dobrodošle u knjižnicama našli su se erotski hit roman '50 nijansi sive' i preostala dva naslova iz trilogije E.L. James te roman 'Igre gladi' Suzanne Collins.

Nedavno je roditelje srednjoškolaca u Delawareu naljutio distopijski klasik Aldousa Huxleya 'Vrli novi svijet' te zahtijevaju da se djelo ukloni iz knjižnice ili označi oznakom 'za starije od 18'.

Osudila su to brojna udruženja knjižničara utvrdivši da markacija klasika onemogućuje učenicima da istraže drugačije ideje izložene u djelu.

'Pismo Nacionalne koalicije protiv cenzure (National Coalition Against Censorship - NCAC)' upozorilo je da 'fokusiranje na sadržaj koji netko ocjenjuje kao neprimjeren neizbježno ga vadi iz konteksta i iskrivljuje značenje knjige'.

'Ako 'Vrli novi svijet' dobije upozorenje na koricama, koja će knjiga biti sljedeća i tko će odlučiti o tome?', zapitao se Joan Bertin iz NCAC-a.

Na vrhu popisa našao se roman o superheroju u crvenom plaštu i gaćama 'Captain Underpants' Dava Pilkeyja, kao i roman Nobelom nagrađene književnice Toni Morrison 'Najplavije oko' (The Bluest Eye), opisan kao štetan za maloljetnike.

Evo pet knjiga koje su dobile najviše prigovora:

Serija 'Captain Underpants', Dav Pilkey
Razlozi: uvredljiv jezik, nasilje, neprimjereno za dobnu skupinu

'Najplavije oko', Toni Morrison
Razlozi: uvredljiv jezik, eksplicitni opisi seksa, nasilje

'The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian', Sherman Alexie
Razlozi: promoviranje uživanja droge i alkohola, rasizam, neprimjereno za dobnu skupinu

'50 nijansi sive', E.L.James
Razlozi: eksplicitni opisi seksa, sporna religiozna uvjerenja, uvredljiv jezik

'Igre gladi', Suzanne Collins
Razlozi: sporna religijska uvjerenja