ZAMIJENITE OVISNOSTI

Knjige koje će vam pomoći da prebolite 'Breaking Bad'

03.10.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Nakon dramatičnog finala TV klasika 'Breaking Bad', savjetujemo kako ga privremeno zamijeniti knjigama u kojima možemo pronaći detalje koji su nas privlačili jednoj od najboljih serija današnjice

Nakon pet godina vrhunskih scenarija i izvanrednih likova, serijal 'Breaking Bad' došao je do kraja i svrstao se u neizostavne TV klasike.

Kako zamijeniti nečim novim sve te sate iščekivanja novih napetih epizoda te stravu postupne transformacije Waltera Whitea u Heisenberga? Zasad, nažalost - nikako. No potražite utjehu u literaturi, sugerirao bi Alain de Botton

Možda vam ovih sedam knjiga pomogne rekreirati segmente zanimljivosti koje ste pronalazili u seriji ili vas barem tematski podsjeti na dijelove: od nemilosrdnih prikaza narko scene do Waltove i Jessejeve disfunkcionalne veze.

Prije neizbježnog repriznog gledanja svih pet sezona u kompletu: 'Breaking Bad and Philosophy' Davida R. Koepsella i Roberta Arpa

Vjerojatno neće proći dugo vremena prije nego što ponovno počnete gledati seriju, ovaj put iz drugačije perspektive - u potrazi za tragovima i naznakama horora, koji stvaraju mozaik tragičnog finala. Autori ove knjige posvetili su čak i više razmišljanja od vas, pitanjima koja se stalno nameću kroz epizode, od kojih je najistaknutije - nose li svi u sebi potencijal da postanu hladnokrvni ubojice. Proučite tekstove kako biste izbjegli dodatne dvojbe na sljedećem maratonu 'Breaking Bada'.

Ponovno uživajte u Saulovom jedinstvenom 'šarmu': 'Hollywood Said No!' Boba Odenkirka i Davida Cross

Lik ljigavog i karizmatičnog odvjetnika Saula, kojeg tumači glumac, komičar, redatelj i scenarist Bob Odenkirk, izazvao je toliko oduševljenje kod obožavatelja serijala, da je već dobio svoju spin off seriju 'Better Call Saul', koja je u zadnjoj fazi produkcije. Dok ne izađe, možete se zabaviti uz knjigu povezanu za drugi poznati Odenkirkov serijal 'Mr. Show: Hollywood Said No!', uz odbačene skečeve, filmske scenarije i koncepte koje nitko nije htio financirati. Postoji i audio izdanje knjige u kojem autori Odenkirk i Cross u dramatičnom čitanju prolaze kroz duhovite i 'neprimjerene' skečeve.

Nastavite sa spoznajama o svijetu narko podzemlja: 'Trainspotting'Irvinea Welsha

Bilo da ste pratili serijal otpočetka ili ste tek uskočili nakon par sezona, dramatičan kraj ostavio vas je gladnima novih zapleta o svijetu droge. U 'Trainspottingu' grupa prijatelja opisuje kako su nabavljali, konzumirali i apstinirali od heroina. Napet i zastrašujuć triler o škotskoj narko sceni početkom 90-ih prošlog stoljeća. Postoji i nastavak romana.

Ako volite antijunake: 'Muškarci koji mrze žene'Stiega Larssona

Ulogu antijunaka u ovom romanu imaju problematični novinar i androgina hakerica. Blomkvist i Lisbeth Salander već su doživjeli i filmsku slavu, ali serija knjiga slavnog švedskog književnika održat će vas noćima u budnom stanju, dok tražite razrješenje brojnih napetih 'cliffhanger' poglavlja, čak i ako u osnovi znate o čemu je riječ u priči.

Za održavanje napetosti: 'Nema zemlje za starce'Cormaca McCarthyja

Čak i u ranijim, 'nevinijim' sezonama, 'Breaking Bad' nosio je atmosferu pritajene zlokobnosti koja je gledatelje konstantno držala u stanju napetosti. Unatoč tome, često bi ipak ostali šokirani raspletom događaja. Zbog sporo razvijajuće i gotovo sanjarski melankolične radnje te iznenadnih i brutalnih obrata, idealno je štivo zloslutan MyCarthyjev krimić. Ako paralelno s njim počnete čitati i 'The Terror of Living' Urbana Waita, priču o okorjelom profesionalcu u dilanju droge koji se udružuje s mladim početnikom u tom 'biznisu', na dobru ste putu da rekreirate i emocije i sadržaj.

Još malo nefunkcionalne i zeznute 'romanse' dvojice glavnih protagonista: 'Klub boraca' Chucka Palahniuka

Walt i Jesse potpune su suprotnosti te su zbog 'nepomirljive razlike u karakterima' prekidali vezu u više navrata. Veza Tylera Durdena i naratora romana podjednako je intenzivna i toksična. Usto, osnovno pitanje koje postavlja glavni lik romana najbolje opisuje i glavno pitanje serijala - ako se probudite u drugom vremenu, na drugom mjestu, možete li se probuditi i kao drugačija osoba?

Ponovno proživljavanje Walterova prelaska na 'tamnu stranu': 'Helter Skelter' Vincenta Bugliosija i Curta Gentryja

Knjiga o sekti Charlesa Mansona, njihovim ubojstvima, predstavlja fascinantan portret jednog od najpoznatijih zbiljskih čudovišta. A ako vam već nedostaje prizor Heseinbergovog omiljenog šešira, nemojte propustiti esej 'I Wear the Black Hat', američkog pisca i novinara Chucka Klostermana o zločincima u stvarnom životu, kao i njihovom tretmanu u pop kulturi.