'NAŠA KUĆA U PLAMENU'

Knjiga koja nudi pogled u obiteljsku intimu slavne aktivistice Grete Thunberg stiže u Hrvatsku

20.09.2019 u 15:45

Bionic
Reading

U izdanju izdavačke kuće Egmont na hrvatsko tržište 25. rujna stiže knjiga 'Naša kuća u plamenu', memoari Malene Ernman, majke 16-godišnje švedske aktivistice Grete Thunberg, o privatnoj obiteljskoj krizi u čijem su središtu psihološki problemi obiju kćeri, a koja se povezuje s ekološkom krizom te ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s invaliditetom

Svatko tko imalo prati dnevne novosti vjerojatno je uočio Gretu Thunberg i njezin poziv na globalni 'Školski štrajk za klimu'. Šesnaestogodišnja švedska ekoaktivistica i pokretačica spomenutog prosvjeda ovogodišnja je kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir.

Greta je potkraj kolovoza jedrilicom preplovila Atlantski ocean kako bi i u Americi prenijela važnu poruku o klimatskoj krizi. Šestodnevni posjet Washingtonu iskoristila je za prosvjed ispred Bijele kuće – gdje je, okružena mladim ljudima, pozvala Trumpovu administraciju i Kongres na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova – te kako bi ljude diljem svijeta pozvala da se 20. rujna, pridruže 'Klimatskom štrajku', koji će se u 18 sati održati u Zagrebu na Europskom trgu, u Rijeci na Jadranskom trgu, ali i u ostalim hrvatskim gradovima.

  • +20
Globalni štrajk za klimu Izvor: EPA / Autor: STEVEN SAPHORE

Thunberg će svoj posjet Americi zaključiti 23. rujna sudjelovanjem na UN-ovu klimatskom summitu u New Yorku, a nekoliko dana kasnije, na hrvatsko tržište stiže knjiga 'Naša kuća u plamenu', memoari Gretine majke Malene Ernman.

'Ovu smo priču Svante (Thunberg) i ja napisali zajedno s našim kćerima i ona se tiče krize koja je zahvatila našu obitelj. Ona se tiče (naše djece) Grete i Beate. No ovo je ponajprije pripovijest o krizi koja nas okružuje i koja utječe na nas sve', rekla je Ernman.