akademska kiparica

Izložba Manuele Pauk 'Slatki svetci' u Etnografskome muzeju

06.12.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Izložba akademske kiparice Manuele Pauk 'Slatki svetci', autoričina interpretacija u vrijeme Adventa sveprisutnih čokoladnih figurica, otvara se na dan sv. Nikole, odnosno danas u 18 sati u Etnografskome muzeju

Pod utjecajem suvremene potrošačke kulture i konzumerizma, sv. Nikola postao je najpopularniji svetac, a upravo je čokoladni slatkiš tog sveca polazišna točka ove izložbe.

Autorica kroz suvremeni oblik inspiriran čokoladnom figurom rekonstruira tradicionalne priče o svecima, te kroz pop artističku reinterpretaciju želi imaginirati i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse, ističe se u najavi.

Prostorna instalacija "Sanctus Guinefort Infantum Patronus" nastala je u umjetničkoj rezidenciji u Aveiru u Portugalu. Plošni oblik „reljefa“ od kojih je instalacija sastavljena dolazi od oblika keksa Speculaas, tradicionalnog keksa koji se jede na blagdan sv. Nikole, zaštitnika djece.

'Slatki svetci' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Drugi zaštitnik djece, sveti Guinefort - pas iz Lyona iz 13. stoljeća, a instalacija je napravljena kao odgovor na prostoriju samostana u Aveiru gdje je prvi put izložena i gdje su bila izložena vrata s policom na kojoj je lokalno stanovništvo ostavljalo neželjene bebe.

Instalacija se sastoji od središnjeg reljefa koji prikazuje sv. Guineforta kako ubija zmiju koja je napala dijete njegovog vlasnika, te od manjih reljefa beba čijim su ga zaštitnikom smatrali.

Manuela Pauk (1994., Zagreb) diplomirala je kiparstvo u klasi Peruška Bogdanića na Akademiji likovnih umjetnosti 2019. Imala je samostalne i skupne izložbe i manifestacije Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za Projekt "Skica“.

Njezina izložba "Slatki svetci" je dio velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja "Intimni prostori svakodnevice", a ostaje otvorena do 14. siječnja.