dalmacija VOLI FILM

Kino Mediteran po prvi put prešlo 50.000 gledatelja

20.11.2019 u 09:49

Bionic
Reading

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji koji se održava se u 30 dalmatinskih gradova na otocima, po obali i zaleđu, prošlog vikenda posjetio je pedeset tisućiti gledatelj u ovoj godini i to u kinu u Bolu na otoku Braču

Kako naglašavaju iz Kino Mediterena, rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima projekt djeluje imaju manje od 5.000 stanovnika.

Projekt Kino Mediteran je pokrenut 2012. godine s ciljem održavanja redovnih kino programa u malim mjestima na dalmatinskim otocima, uz obalu i u zaleđu. Nositelj projekta je Festival mediteranskog filma Split, a u programskom fokusu su nezavisni filmovi, pa je tako i slavlejnička pedeset tisućita ulaznica prodana na projekciji estonskog filma za djecu 'Eia i sove' prikazanog u sklopu gostovanja Zagreb Film Festivala u Bolu.

Iako je Kino Mediteran svoju priču započelo kao putujuće kino od 2015. godine, u suradnji s lokalnim partnerima, kroz investicijske natječaje Ministarstva kulture, opremljeno je čak 13 kino dvorana i ljetnih kina kojima je omogućen redovni cjelogodišnji rad. Kino Mediteran kroz razne modele javno-civilnog partnerstva programski i logistički upravlja ovim prostorima, a uz to, na dvadesetak lokacija program se održava kroz model putujućeg kina s jednim kombijem i svom potrebnom kino opremom.

U 2018. godini prikazano je 126 filmova u 26 gradova na 702 projekcije. Ukupni broj posjetitelja bio je 48.628, a ove je dodine taj broj nadmašen već u listopadu. S prosjekom od 69 gledatelja po projekciji, Kino Mediteran je jedno od najposjećenijih kina u Hrvatskoj, a taj rezultat ima posebnu težinu s obzirom na veličinu gradova u kojima se projekt održava, navode iz Kino Mediterana..

Od 2016. godine Kino Mediteran je i član europske mreže nezavisnih kina Europa Cinemas čija se bijenalna konferencija održava ovaj tjedan u Lisabonu. Europa Cinemas odabrala je Kino Mediteran kao jedno od 12 kina u fokusu koja će se predstaviti na konferenciji među čak 1.100 kina iz 43 zemlje.