HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Kazalište Trešnja svake subote upoznavat će djecu s piscima

19.09.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Kazalište Trešnja posvećuje novu kazališnu sezonu hrvatskim autorima i pokreće novi program Kazalište i knjiga kojim će se djeci promovirati čitanje i literatura

Prvo izdanje tog hvalevrijednog programa započinje već ove subote u 15.30 sati nastupom popularne dječje spisateljice Sanje Pilić, koja će predstaviti svoju najnoviju knjigu 'I što sad?' u izdanju Mozaik knjige, a pridružit će joj se i ravnateljica kazališta Višnja Babić i ilustrator slikovnica 'Grga Čvarak' i 'Kako živi Antuntun' Tomislav Torjanac.

Program Kazalište i knjiga održavat će se svake subote popodne u predvorju kazališta Trešnja, kada će nakladnici predstavljati svoja dječja izdanja, a jednom mjesečno organizirat će se druženja književnika s djecom te radionice, razmjena knjiga, prodaja knjiga za djecu po popularnim cijenama i slično. Ove subote djeca mogu donirati kazalištu svoje stare slikovnice ili knjige, a njih dvadesetero zauzvrat će dobiti jednu ulaznicu za predstavu 'Najotmjeniji div u gradu'.

U svom novom dječjem romanu 'I što sad?' Sanja Pilić nastavlja se baviti aktualnim problemima djetinjstva i odrastanja donoseći pred svoju malu junakinju brojne promjene i izazove vezane uz obitelj, školu i prvu ljubav.

'Moj novi roman bavi se prekretnicom u životu djevojčice Dore, koja ide u osmi razred i sviđa joj se najzgodniji dečko u školi, no s njim prohoda njena najbolja prijateljica. Istodobno, njena majka, prodavačica, želi se osamostaliti i kreće u poduzetničku avanturu - otvara cvjećarnicu, a Dori se smiješi glumačka karijera. Dora je zbunjena svim tim promjenama - završetak škole, prva ljubav, mamin novi posao, i postavlja pitanje: 'I što sad?' Ali bez obzira na to, ona je pozitivna osoba i s optimizmom gleda na svijet', kaže Sanja Pilić.

Sanja Pilić autorica je 27 knjiga za djecu i odrasle te 17 slikovnica, od kojih se neki naslovi nalaze u obveznoj školskoj lektiri. Dobila je nekoliko prestižnih nagrada, primjerice, roman 'Hoću biti posebnaaaaa!' nagrađen je Kiklopom za najbolji roman za djecu i mlade, a 'Hej, želim ti nešto ispričati!' međunarodno priznanje White Ravens, a tu su i Nagrade Grigor Vitez, Ivana Brlić Mažuranić i Diploma časne liste IBBY-ja. Jedan od njezinih posljednjih velikih hitova je 'Vidimo se na fejsu!+, a mlađi čitatelji je pamte po serijalu slikovnica o Maši ('Maša i klaun', 'Maša i bajke'...).

'Primijetila sam da moji čitatelji vole takve pozitivne, optimistične junake, s kojima se mogu poistovjetiti. Oni nisu sterilni i dosadni, ali nisu opsjednuti modom i modnim markama te Big Brotherom. Dora ide u dvije škole - redovnu i muzičku, za ljetovanja u Rovinju glača stolnjake i tako zarađuje džeparac, sluša klasičnu glazbu... Tako sa svojim likovima promoviram i određene odgojne vrijednosti', poručuje spisateljica.

Na pitanje kako ovakvi susreti s piscima poput novopokrenutog programa Kazalište i knjiga u Kazalištu Trešnja djeluju na djecu i mogu li ih zainteresirati i potaknuti na čitanje, Sanja Pilić je odgovorila da je iznimno važan kontakt djece i osnovnoškolaca s piscima jer ih ti susreti potiču da drugim očima vide pisce i knjige, i da im se promijeni percepcija pisane riječi.

'Ja sam spisateljica čije knjige potiču djecu na čitanje. Djeca mi znaju reći, kad malo odrastu i kad se ponovno sretnemo na nekom književnom druženju, da su počeli čitati uz moje slikovnice, a nastavili uz moje romane te tako postali i ostali čitači. Današnja djeca žive u drugom vremenu i orijentirana su prema vizualnom i teže razumiju pročitano, pogotovo kompleksnije štivo, a opisi su im beskrajno dosadni. Kod njih prolaze Mato Lovrak i Ivan Kušan jer nude pustolovinu, no intelektualni tekstovi, ili oni bez puno doagađaja, nailaze na odbijanje. S druge strane ne povezuju pisanje s TV serijama i kazališnim predstavama. Oni ne razumiju da pisac mora prvo napisati dramu, sinopsis ili scenarij za njihove omiljene serije kao što su 'Dva i pol muškarca' i 'Teorija velikog praska' i da se tek onda može snimiti serija. Zbog toga kod djece trebamo prvo osvijestiti tu vezu između riječi i slike, odnosno, između sinopsisa i televizijske serije, a to se najbolje može u živom kontaktu s piscima', poručuje Sanja Pilić.

Gradsko kazalište Trešnja za novu sezonu 2015./2016. najavljuje četiri nova naslova prema tekstovima hrvatskih autora. Već sredinom listopada premijerno će biti izvedena predstava 'Domaća zadaća' prema tekstu Ivana Kušana koju režira Miroslav Međimorec, a plakat radi priznati hrvatski slikar Vatroslav Kuliš. Sezona se nastavlja predstavama prema tekstovima Mire Gavrana i Branka Ružića te koprodukcijom sa Studijem za suvremeni ples – predstavu 'Bajka o ritmu' autorica Ane Mrak i Renate Carole Gatice.