VODIČ ZA KULTURNJAKE

Kazališta, festivali i izložbe tijekom ljeta

19.06.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Premijera Moliereovog 'Don Juana', 'Romeo i Julija' uz glazbu Radioheada, koncert tenora Josea Carrerasa i nastup istaknutog violinista Vadima Repina neka su od kulturnih događanja koja već tradicionalno tijekom ljetne sezone obogaćuju kulturnu ponudu na obali

Za nekoliko dana Umag postaje poprište multikulturalnih kazališnih zbivanja u sklopu 10. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav. Od 26. lipnja do 5. srpnja bit će odigrano 11 predstava među kojima valja istaknuti balet Radio and Juliet u kojemu autor Eduard Clug uz glazbu Radioheada i izvedbu Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora donosi posve drukčijeg Shakespearea. U sklopu festivala gostovat će još i Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom Vuci i ovce (30. lipnja), Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke koje 2. srpnja izvodi predstavu Amy's view (Different opinion), Slovensko ljudsko gledališče iz Celja donosi Hišu Bernarde Alba (3. srpnja), a Narodno pozorište iz Sarajeva Igru plakanja (4. srpnja).

Radio and Juliet

U Rijeci 30. lipnja započinju 6. riječke ljetne noći koje donose program u rasponu od drame, književnih susreta i uličnih kazališta do koncerata klasične glazbe. Tvornica papira Hartera ugostit će Riječku filharmoniju i Moniku Leskovar u Večeri Dvořaka 2. srpnja. Dan poslije rezerviran je za poklonike pisane riječi jer na Trgu Marka Marulića gostuju Roberta Razzi, Aida Bagić, Daniel Načinović i Predrag Lucić na književnoj večeri pod nazivom Pisci pod zvijezdama. Riječke ljetne noći donose i premijeru Molierove komedije Škrtac u režiji Olivera Frljića i izvedbi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca koja će se odigrati na Brodogradilištu 3. maj 18. srpnja. Praizvedba Lige vremena, koprodukcija izvedbenog kolektiva BADco., HNK Ivana pl. Zajca i Drugog mora zakazana je za 9. srpnja.

Splitsko ljeto počinje 14. srpnja i traje mjesec dana. U dramskom programu 55. po redu festivala su dvije kazališne premijere te brojna strana gostovanja. O obiteljskoj tragediji u središtu koje je dijete kao objekt sukoba razvedenih roditelja govori predstava Moje dijete suvremenog britanskog dramatičara Mikea Bartletta, a bit će premijerno izvedena u režiji Nenni Delmestre 15. srpnja u prostoru Podruma Dioklecijanove palače. Druga festivalska premijera na rasporedu je 9. kolovoza, a riječ je o Ribarskim svađama Carla Goldonija koju režira Vinko Brešan, a izvodi dramski ansambl Splitskog ljeta.

U goste stižu i miljenice publike, predstave: CABAres, CABArei Zijaha A. Sokolovića 29. srpnja te Mr. Single u režiji Matka Raguža i izvedbi Željka Vukmirice koja je na rasporedu 20. i 21. srpnja u prostoru Podruma Dioklecijanove palače.

Glazbeni program Splitskog ljeta ove godine postaje do međunarodnog festivala Europsko glazbeno ljeto koji okuplja partnere iz četiriju zemalja: Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke, a započinje baletno-opernom premijerom Carmine Burane Carla Orffa. Splitska premijera objedinit će baletni i operni ansambl splitskog HNK na Prokurativama 14. srpnja, u koreografiji Yourija  Vamosa, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića te uz soliste Ivanu Kladarin, Joachima Seippa i Svetu Matošića Komnenovića. I ove godine Split ostaje vjeran Giussepeu Verdiju te 22. i 24. srpnja pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja i u režiji Georgija Para solisti, zbor i orkestar Opere HNK Split na Peristilu izvode Nabucca, a 30. srpnja i 1. kolovoza pod ravnanjem Ivana Repušića i u režiji Petra Selema na rasporedu je Don Carlos. Kao i prethodnih godina, nezaobilazni Ero s onoga svijeta uz dirigenta Harija Zlodru i u režiji Krešimira Dolenčića bit će izveden u Vrlici 25. srpnja.

Orgija tolerancije Jana Fabrea bit će izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama

Repertoar ovogodišnje jubilarne 60. sezone Dubrovačkih ljetnih igara donosi premijeru Shakespeareovog Hamleta u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i režiji Ivice Kunčevića te predstavu Na taraci Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića. Predstava Orgija tolerancije Jana Fabrea je treća festivalska premijera, a na rasporedu je 24. i 25. srpnja.

Glazbeni dio donosi premijeru opere Pelleas i Melisanda Claudea Debussyja u izvedbi Festivalskog opernog ansambla pod glazbenim vodstvom Alexandra Ghindina i nastup jednoga od najistaknutijih violinista današnjice Vadima Repina 22. kolovoza u Atriju Kneževa dvora. Orkestar Philharmonia of the Nations pod vodstvom Justusa Frantza na dan zatvaranja, 25. kolovoza, izvest će Beethovenovu IX. simfoniju.

Kazalište Ulysses ove godine za Brijune najavljuje jedan premijerni i četiri reprizna naslova. Premijerno će bit izveden Moliereov Don Juan u režiji Paola Magellija i s glumcima Rakanom Rushaidatom (Don Juan), Milanom Pleštinom (Sganarelle), Lucijom Šerbedžijom, Ksenijom Marinković, Ninom Violić i Anom Begić. Od starijih predstava, na tvrđavi Minor bit će uprizorene lanjska premijera Romeo i Julija '68, možda dosad najbolja predstava tog kazališta Kralj Lear, Pijana noć 1918. te Balade Petrice Kerempuha

I najzahtjevniji ljubitelji klasične glazbe bit će zadovoljeni na zadarskome Forumu kamo 21. srpnja stiže jedan od najpoznatijih tenora današnjice Jose Carreras koji će promovirati svoj novi album 'Mediterranean Passion'.

Međunarodni festival plesa i neverbalnog kazališta
u slikovitom istarskom gradiću Svetvičentu ugostit će plesne skupine iz Njemačke, Belgije, Kube, Švicarske, Španjolske, Poljske, Portugala, Izraela i Srbije u razdoblju od 24. do 28. srpnja.

Da nisu baš sva zbivanja preselila na obalu, dokazuje Osječko ljeto kulture koje će se održati po deveti put u prostorima barokne Tvrđe od 29. lipnja do 22. srpnja ove godine, a svečano će ga otvoriti balet Petar Pan u koreografiji Dinka Bogdanića.

IZLOŽBENA SUŠA

Mara Bratoš izlaže Lučke gradove u Dubrovniku

Najveći ovogodišnji projekt po pitanju vizualne umjetnosti je splitska izložba koja je već otvorena pod nazivom Snoviđenja o ljubavi, poeziji i vjeri, a na kojoj je predstavljeno 76 radova Marca Chagalla te pedesetak njegovih grafika namijenjenih za prodaju. U prostoru splitske Stare gradske vijećnice izložba je otvorena do 9. kolovoza.

Dubrovniku će od 3. srpnja do 23. kolovoza publika moći pogledati izložbu pod nazivom Jan Fabre - Le temps emprunté (Posuđeno vrijeme) s oko dvije stotine fotografija iz predstava multimedijalnog umjetnika Jana Fabrea. Među ostalim bit će izložena djela fotografa Dirka Braeckmana, Carla de Keyzera, Roberta Mapplethorpea, Jorgea Moldera i Filipa van Roe.

U dubrovačkoj Galeriji Sebastian od 16. do 29. srpnja bit će postavljena izložba slika Milice Bravačić, od 31. srpnja do 12. kolovoza gostuje Slaven Tolj s izložbom Ulica Sv. Dominika, a od 8. do 22. kolovoza gostuje fotografkinja Mara Bratoš s izložbom Lučki gradovi.