BRITANSKI ROMAN

Kate Atkinson dobila nagradu Costa

07.01.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Britanska književna nagrada Costa Book Award 2013 za najbolji roman pripala je spisateljici Kate Atkinson za njezin roman 'Life After Life', povijesnu sagu u kojoj autorica istražuje što bi bilo kad bismo imali drugu priliku proživjeti svoj život, prenosi britanski The Telegraph

U kategoriji najboljeg debitantskog romana pobjednikom je na posebnoj svečanosti u ponedjeljak navečer u Londonu proglašen 32-godišnji bivši medicinski brat na odjelu za mentalno zdravlje Nathan Filer. Njegova knjiga 'The Shock Of The Fall', dijelom inspirirana njegovim iskustvom rada s pacijentima, govori o pokušaju suočavanja jednog tinejdžera sa smrću starijeg brata i njegovu postupnu zapadanju u ludilo.

Izdavačka prava otkupio je nakladnik HarperCollins za šesteroznamenkasti iznos, a knjiga bi uskoro trebala biti objavljena u 12 zemalja.

Nagrada za najbolju knjigu poezije po drugi je puta pripala Michaelu Symmons Robertsu i to za njegovu šestu zbirku 'Drysalter', a najboljom knjigom za djecu proglašena je 'Goth Girl And The Ghost Of A Mouse' karikaturista, pisca i ilustratora Chrisa Riddella.

Lucy Hughes-Hallett proglašena je dobitnicom u kategoriji najbolje biografije za 'The Pike', knjigu o životu pjesnika Gabriela D'Annunzia za koju je dobila i nagradu Samuel Johnson za najbolje publicističko djelo.

Dobitnici u svakoj od pet kategorija dobivaju po pet tisuća funta (šest tisuća eura) i ulaze u utrku za titulu Knjige godine. Autor knjige godine i dobitnik nagrade Costa Book of The Year bit će proglašen 28. siječnja, te će dobiti dodatnih 30 tisuća funta, a tada će ujedno biti proglašen i dobitnik nagrade za kratku priču Costa Short Story Award, kojoj glasove daje čitalačka publika.

Bude li Atkinsonin roman proglašen Knjigom godine, bit će prva žena koja je tu nagradu dobila dva puta, nakon što joj je 1995. dodijeljena za njezin književni prvijenac 'Behind the Scenes at the Museum'.

Ove je godine za jednu od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje najzanimljivijim knjigama godine pisaca koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj stiglo rekordnih 617 prijava, uključujući dosad najveći broj u kategoriji dječje knjige. Nagrada se dodjeljuje od 1971., a jedinstvena je po tome što u jednakoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječje i literature za odrasle.