U MM CENTRU

Kata Mijatović izvodi 'Nekoliko noćnih mora', svoj performans o spavanju

04.10.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Vizualna umjetnica Kata Mijatović, koja je predstavljala Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, izvest će u petak u zagrebačkom MM centru performans 'Nekoliko noćnih mora prije spavanja', kojim nastavlja svoju preokupaciju fenomenom spavanja

'Nekoliko noćnih mora prije spavanja' inačica je performansa 'Noćne more iz Arhiva' koji je umjetnica izvela na Danima performansa u Varaždinu 2014., s dodanim segmentima iz akcije/performansa 'Buđenje' izvedenima 2017. na Festivalu željezara Sisak te godinu dana kasnije na festivalu suvremene umjetnosti Danube Dialoges u Novom Sadu.

Kako je najavljeno iz MM-a, performans se bazira na izabranim tekstovima snova iz online projekta Arhiv snova, tzv. noćnim morama, čiji su manifestni sadržaj zastrašujuće, tjeskobne situacije, a sami snovi obilježeni su ponavljanjem i iznenadnim buđenjem.

Tekstovi su preuzeti iz arhiva koja služi za sakupljanje snova svojih korisnika.

Arhiv je realiziran 2013., kao središnji rad projekta 'Između Neba i Zemlje' na 55. Venecijanskom bijenalu i do tada je u Arhiv pristiglo više od 2200 snova na različitim jezicima. Prikupljeni snovi autorici su motivirajući sadržaj za bavljenje temom sna u različitim medijima.

Kata Mijatović (1956., Branjina), članica je umjetničke grupe Močvara/Baranja od 1988. do 1991., kada započinje studij na Accademia di belle arti u Firenzi. Dvije godine kasnije nastavlja studirati na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje diplomira 1997.

Od 2005. do 2010.  bila je članica Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, a od 2005. i voditeljica Galerije AŽ Atelieri Žitnjak Zagreb. Članica je Umjetničke grupe PLEH. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.