TISJA KLJAKOVIĆ BRAIĆ

Karikature kojima se svi oduševljavaju napokon na izložbi u Splitu

01.08.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Akademska slikarica Tisja Kljaković Braić u splitskoj galeriji Studio -21- 1. kolovoza u 20.30 otvara izložbu 'Zimske slike i ljetne karikature', kojom predstavlja manji dio radova nastalih u posljednjih nekoliko godina. Među njima su i prepoznatljivi, simpatični crteži, kratki isječci iz života 'njih dvoje', kojima je autorica stekla veliku naklonost publike

Kljaković Braić izlaže slike raznih dimenzija naslikanih u kombiniranoj tehnici akrila na drvu i karikature A4 formata nacrtane flomasterom na papiru, a publika će ih, u organizaciji Udruge za kulturu Beat, u Studiju -21- moći vidjeti do 12. kolovoza.

Kako u katalogu izložbe navodi kustos Toni Horvatić, svim je radovima jedno zajedničko - iskren, potpuno otvoren pristup autorice svom životu i radu. Na slikama i crtežima Kljaković Braić prikazuje intimne trenutke iz svakodnevnog života s izabranikom srca svoga, ali pritom uvijek nadilazi osobnu priču protagonista.

  • +4
Tisja Kljaković Braić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tisja Kljaković Braić

'Iako su oni ('njih dvoje') uvijek u prvom planu svih kompozicija, Tisja svojom neposrednošću i gotovo nadrealnim automatizmom bez ikakve kalkulacije u svojim radovima dotiče i bilježi zapravo ono univerzalno što je zajedničko svim ljudima u posebnostima njihovih pojedinačnih života, s naglaskom na mediteransko podneblje iz kojega potječe i koje je bitno određuje. Zbog toga je identifikacija promatrača s promatranim prizorima trenutna i zbog toga je prisutna tolika ljubav ljudi prema ovim radovima', navodi Horvatić.

Tisja Kljaković Braić diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Gorkog Žuvele. Izlagala je na 20 skupnih i 35 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji svetog Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Autorica je knjige 'U malu je uša đava'. Živi i radi u Splitu, a možete je pratiti na Facebooku.