SKOROJEVIĆEVSKA ZBIRKA

Kakva sudbina čeka zaplijenjene Sanaderove umjetnine

13.03.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Postane li pravomoćna presuda Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media, država će dio potraživanja, oko milijun i 150 tisuća eura, moći naplatiti preko Sanaderove zbirke umjetnina, a pitanje je na koji je način najracionalnije postupiti sa zaplijenjenim umjetninama

‘Sasvim je sigurno da se ne smije praviti neka ‘Sanaderova zbirka’ i to ime što prije treba izbrisati kao nešto značajno jer je Sanader do tih umjetnina evidentno došao na nečastan način’, kazao je Zvonko Maković.

U Dnevniku HRT-a u srijedu navečer odvjetnik Branko Šerić rekao je da umjetnine oduzete Ivi Sanaderu iz kuća u Kozarčevoj i Malomlačkoj ulici mogu biti ili prodane na aukciji, pa bi novac bio uplaćen u državni proračun, ili mogu postati dijelom fundusa nekog hrvatskog muzeja. S time se slaže i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, u telefonskom razgovoru kazavši nam da će se konkretno o tome što ostaviti, a što prodati, moći govoriti kad bude dostupan popis zaplijenjenih umjetnina.

‘Država koja mora namiriti dug naprosto mora pogledati što se točno nalazi među tim zaplijenjenim umjetninama jer ima mnogo toga beznačajnog. Trebala bi opskrbiti hrvatske nacionalne muzeje onime što vrijedi, a drugo staviti na prodaju’, kazao je Maković konkretizirajući da nedostaje li, primjerice, Modernoj galeriji neko ime, a nalazi se u zaplijenjenoj zbirci, treba ga dati toj galeriji jer ona sigurno ne može konkurirati na tržištu prilikom kupnje djela vrijednog osamstotinjak tisuća eura.

‘Točan popis umjetnina nemam i ne znam, no sigurno je puno beznačajnog zato što Sanader nije bio čovjek profinjenog ukusa i njegov izbor mogao bi se nazvati skorojevićkim jer nije skupljao djela nego imena’, kazao je Maković.

Pokušali smo dobiti mišljenja i iz vodećih hrvatskih muzeja, no redom smo dobili odbijenice čelnih ljudi Muzeja suvremene umjetnosti, Klovićevih dvora i Moderne galerije u Zagrebu.