BORBA ZA PRAVA

Kako je Udruga Franak prešla crtu vlastite nemoći?

10.02.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Mali čovjek je zarobljenik novca. Mali čovjek je rob kredita. Mali čovjek skupo otplaćuje krov nad svojom glavom. U projektu Montažstroja 'Mali čovjek želi preko crte' sniman je razgovor s članovima udruge Franak koji govore o tome kako su odlučili izboriti svoja prava

U sklopu projekta MALI ČOVJEK ŽELI PREKO CRTE članovi umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ 14. prosinca 2013. godine razgovarali su s članovima udruge Franak. Iako suočeni s predrasudama da su sami krivi za svoju situaciju jer su trošili više nego što imaju ili željeli ono što si ne mogu priuštiti, članovi Udruge Franak odlučili su sudskim procesom stati na kraj samovoljnoj gladi banaka za profitom. Kredite opisuju kao metastaze u društvu jer sve više naših sugrađana bez kreditnog duga ne bi mogli osigurati osnovne uvjete za vlastiti i život svojih obitelji.

13 tisuća članova udruge Franak, većinom visoko obrazovani ljudi, nekada pripadnici srednje građanske klase u Hrvatskoj, prešli su crtu vlastite nemoći pokazujući na svom primjeru da na nepravdu treba odgovoriti. Suprotstavljeni »velikim bankama« dokazali su a dokazuju i dalje da su ljudi »mali« ukoliko se borbe svatko sam za sebe. Samo udruživanjem i zajedničkom borbom te prepoznavanjem zajedničkih interesa možemo otvoriti mogućnosti stvaranja nekog pravednijeg društva.

Video izvještaj razgovora s Udrugom Franak jedan je dio multimedijalnih sadržaja koji će tijekom veljače biti objavljeni na medijskoj platformi projekta MALI ČOVJEK ŽELI PREKO CRTE na stranici. Osnovni cilj medijske platforme jest stvaranje medijskog sadržaja od javnog – a ne partikularnog ili komercijalnog interesa za građane naše zemlje bez reklama i privatnog kapitala. Medijska platforma također će sadržavati i sve ostale informacije i multimedijalne sadržaje projekta MALI ČOVJEK ŽELI PREKO CRTE.

Udruga Franak