SAJAM KNJIGA

Kako je prošao hrvatski nastup u Leipzigu

28.03.2013 u 09:38

Bionic
Reading

Hrvatska je ponovno nastupila na sajmu knjiga u Leipzigu, ovaj put u sklopu projekta promicanja hrvatske kulture u Njemačkoj povodom ulaska hrvatske u Europsku uniju pod nazivom Kroatien Kreativ 2013

Sajam knjiga u Leipzigu je drugi najveći sajam knjiga na svijetu na kojem su ove godine bili prisutni izlagači 43 zemlje, a posjetilo ga je 168.000 ljudi. Posebnost sajma u Leipzigu je u tome što u vrijeme sajma cijeli grad živi sajam, a u četiri dana trajanja sajma, knjiga i književnost su centar svih događanja.

Na službenom predstavljanju programa u četvrtak, 14. ožujka, na Tradukijevom štandu, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je zajedno s kuratoricom projekta Alidom Bremer, voditeljem projekta Stipom Pleštinom i koordinatoricom projekta Blaženom Radas predstavila projekt Kroatien Kreativ 2013. Dječja klapa Biokovski slavuji klapskim pjevanjem je popratila cijelo događanje.

Ministrica je u uvodnom govoru zahvalila Alidi Bremer i hrvatskom veleposlaniku u Berlinu Miri Kovaču na zalaganju na projektu te izrazila zadovoljstvo dosad učinjenim za projekt Kroatien Kreativ 2013. koji nastoji ne samo pokazati hrvatske kreativne kulturne potencijale, već i uspostaviti bazu za buduću međunarodnu suradnju i razmjenu te poticanje kulturnog dijaloga između Hrvatske i Njemačke. Njemačka, europska velesila i važan hrvatski strateški partner, pokazala je jako veliki interes za hrvatsku suvremenu kulturu i odlično prihvatila program Kroatien Kreativ 2013. Andrea Zlatar Violić susrela se i s njemačkim ministrom za kulturu i medije Berndom Neumannom, koji je uz ministricu supokrovitelj programa Kroatien Kreativ 2013.

Nakon Foruma jugoistočne Europe otvoren je štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjiga, koji je bio u znaku Kroatien Kreativ 2013, a fotografi Edi Matić Maja Vrančić prikazali su svoju izložbu inspiriranu temom zrcala i vode, koja je bila izložena na Forumu International za vrijeme trajanja sajma.

Lajpciškoj publici su se predstavili i hrvatski autori čija su djela nedavno prevedena na njemački jezik: Renato Baretić s romanom 'Osmi povjerenik', jednim od najčitanijih i najnagrađivanijih romana u Hrvatskoj, Zoran Ferić s romanom 'Kalendar Maja', Maša Kolanović s romanom 'Sloboština Barbie', roman 'Grimalda' koji je napisao Edi Matić i 'Ljetni dnevnik rata' Vladimira Stojsavljevića

Nadežda Čačinović, Boris Buden i Srećko Horvat su na forumima i diskusijama s priznatim i vodećim intelektualcima današnjice, kao što su Heinz-Jürgen Axt, Dragoslav Dedović, Ognjen Spahić, Andrej Skubic i drugima, vodili rasprave o poziciji Hrvatske u Europi i odnosu sa susjednim zemljama nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Izlaganja hrvatskih intelektualaca, o aktualnim problemima, budućnosti Europske unije, odnosu sa susjednim zemljama i perspektivama, popraćena su s velikim interesom njemačke publike.

Adria Nacht (15. ožujka) se održao u UT Connewitzu. UT Connewitz, kultno mjestu u Leipzigu i jedno od najstarijih kina u Njemačkoj koje datira još iz 1912. godine, bilo je pozornica za predstavljanje romana i samih autora – Maše Kolanović, Romana Baretića i Zorana Ferića – koje je čitao lajpciški glumac Thorsten Giese. U toploj i ugodnoj atmosferi kina prikazivani su filmovi međunarodno nagrađivanog redatelja crtanih filmova Veljka Popovića, a mlade pjevačice i pjevači iz klape Biokovski slavuji izazvali su oduševljenje publike.

Na Balkan Nachtu (16. ožujka), autori iz mnogih zemalja su se ponovno sreli u UT Connewitu. Ukratko su predstavljeni autori, čitane priče, pjesme i dijelovi romana, prikazani kratki filmovi, a za glazbeni dio programa se pobrinula rumunjska pjevačica, autorica i lutkarica Monooka. U prepunom kinu se skupilo više od 600 ljudi, zbog čega je dio publike završio bez mjesta te je morao stajati ili sjediti u prolazu.

Nakon uvoda na sajmu knjiga u Leipzigu, program Kroatien Kreativ 2013 nastavlja s bogatim programom po cijeloj Njemačkoj, o čemu više možete vidjeti na stranici projekta www.kroatienkreativ 2013.de. Nastup hrvatskih autora na sajmu knjiga u Leipzigu koordinirala je i ove godine Alida Bremer