'GLOBAL ACTIVISM: GLOBAL CITIZEN'

Kako je aktivizam postao performans

17.12.2013 u 09:40

Bionic
Reading

U Centru za umjetnost i medijske tehnologije (ZKM) njemačkog grada Karlsruhea 14. prosinca otvorena je intriganta izložba nazvana 'Global Activism: Global Citizen', u kojoj se analizira kako su prosvjedi u međuvremenu počeli sličiti performansima

Austrijski performer, profesor na umjetničkim akademijama i od 1999. godine kustos u ZKM-u Karlsruhe Peter Weibel osmislio je zanimljivu izložbu koja spaja aktivizam i umjetnost. Riječ je o projektu 'Global Activism: Global Citizen' koji će do 30. ožujka biti djelatan u Karlsruheu, a objedinjava prikaz poznatih političkih prosvjeda s umjetničkim štihom te nudi pregled svjetskih aktivističkih pokreta iz proteklih dvadeset godina (pa se, primjerice, obrađuje srbijanski Otpor koji je odigrao ključnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića) i brojne diskusije o kombiniranju političkog aktivizma i političke umjetnosti, napose performansa.

Weibel ističe da su 'nove relikvije globalnog aktivizma mobiteli, transparenti i zaštitna odjeća za prosvjede', pa će se i to moći vidjeti na izložbi, a napominje i da aktivisti današnjice imaju svoju specifičnu estetiku. Skupine poput Pussy Riot, pokret Occupy Wall Street, ljetošnji prosvjedi u Istanbulu itd. – sve to su primjeri društvenog aktivizma u kombinaciji s performansom, a zanimljivo je i da se aktivistički performansi više ne ograničavaju na prostore muzeja i galerija, nego idu u druge institucije (poput crkve) ili na ulicu te ne rezultiraju proizvodom koji se može prodati nego porukom koja se može internetom globalno proširiti.

Za one koji do kraja ožujka nisu u mogućnosti posjetiti Karlsruhe i izložbu 'Global Activism: Global Citizen' naročito informativna je interaktivna karta svijeta koja nudi pregled najvažnijih aktivističkih pokreta – od prava životinja do feminizma.