NATJEČAJ HAVC-A

Juka, Schmidt i Vitez dobili novac za filmove; teme su branitelji, talačka kriza i ratna svakodnevica

31.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) donijelo je u ponedjeljak odluke o raspodjeli sredstava u kategorijama poticanja proizvodnje audiovizualnih djela za dugometražni i kratkometražni igrani, kao i dokumentarni film.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova iz ožujka ove godine pristigle su 34 prijave, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu od 10.750.000 kuna.

Potpora je odobrena  projektima "Džoker" Branka Schmidta (3.35 milijuna kuna), "Dopunska nastava" Ivana-Gorana Viteza (3.25 milijuna) i "Moj privatni ratni zločinac" Ivone Juka (3.6 milijuna).  

Schmidtov projekt, u produkciji Telefilma, scenarista Sandre Antolić  i Josipa Mlakića, smješten je među populaciju bivših branitelja. Osnovna tema budućeg filma su nečista savjest i iskupljenje kao neminovni motivi ratničke autorefleksije, ali s pozitivno- katarzičnim krajem.  

Vitezova  "Dopunska nastava" producenta Interfilma, žanrovski je film o talačkoj krizi u osnovnoj školi, kojeg je, prema mišljenju umjetničkih savjetnika, autor vješto nadogradio snažnim socijalnim i političkim podtekstom, referirajući se na brojne probleme hrvatske svakodnevice.

Jukin "Moj privatni ratni zločinac", u produkciji 4filma, odlikuje Široki obuhvat tema i motiva te složeni odnosi brojnih likova kroz dvije narativne linije prikazuje se nekoliko epizoda ratne svakodnevice na dubrovačkom području i proslave 25 godina kasnije.  

Od pet prijavljenih projekata u postprodukcijskoj fazi poduprijet će se tri koja su blizu svog dovršetka - "Dom" Darija Pleića (200 tisuća kuna), koji prati mladi bračni par s djetetom na dan deložacije, "Na zapadu" Sare Hribar i Marka Šantića (250 tisuća kuna), koji isprepliće sudbine hrvatskih glumica i tekstilnih radnica suočenih s gubitkom radnog mjesta i "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića (350 tisuća) o četvorici prijatelja koji se neuspješno pripremaju za prave životne izazove.  

  • +6
Premijera filma 'Imena višnje' Branka Schmidta Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Umjetnički savjetnici u toj kategoriji, Jelena Paljan i Pavo Marinković, obrazložili su kako je razlog za mali broj odobrenih projekata i dalje razmjerno nepovoljna financijska situacija, a u konačnom izboru prevagu su odnijeli oni projekti koje potpisuju potvrđena redateljska imena.  

  • +13
Ekipa posljednjeg filma Ivana-Gorana Viteza Narodni heroj Ljiljan Vidić Izvor: Promo fotografije / Autor: Sara Dombre

Umjetnički savjetnik u kategoriji kratkometražnih igranih filmova Miroslav Sikavica ocijenio je kako je došlo do zabrinjavajućeg pada broja prijava u toj kategoriji u odnosu na prethodne natječaje, a što je rezultiralo smanjenjem broja kvalitetnih scenarija, uvjerljivih i originalnih redateljskih koncepcija.  

Stoga je predložio sufinanciranje triju od 23 prijavljena projekta, u ukupnom iznosu 540 tisuća kuna - "Njemački inat" Silve Ćapin, "Saurer" Miroslava Terzića i "Ultra" Igora Jelinovića, koji je u fazi postprodukcije.  

Prosvjed sestara Juka zbog prijedloga novog zakona o audiovizualnim djelatnostima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Na proljetni rok za produkciju dokumentarnog filma bilo je 29 prijava, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu 455 tisuća kuna.  Umjetnički savjetnik u toj kategoriji Neven Hitrec kaže kako je velik broj prijavljenih projekata bio izrazito televizijskog pristupa u konceptu i dramaturgiji, a prednost je dao projektima autora koji su svojim redateljskim koncepcijama i primjerima audio-vizualnog pristupa u dostavljenim trailerima dali svjež i zanimljiv pogled na izabrane teme.  

Od dugometražni dokumentaraca tu su igrano-dokumentarna "Berekina" Ivane Marinić Kragić, koja progovara o intrigantnoj temi zabranjene ženske ljubavi, "Zaljev" Brune Pavića o ekološkoj temi kontaminacije kaštelanskog zaljeva i "Štafeta smrti" Nade Prkačin, priča te ratne izvjestiteljice o proboju iz Vukovara.  Među odobrenim kratkometražnim dokumentarcima je "Snajka traži sreću" Tee Vidović, koji se opisuje kao "dokumentarna inačica igranog filma Moje grčko vjenčanje" te dva filma u postprodukcijskoj fazi - "Mezostajun" Ivana Ramljaka o životu na jadranskim otocima i "Nona" Maria Pućića koji dokumentira starost, smrt i ljudsku krhkost.  Odluka o sufinanciranju u kategorijama animiranog i eksperimentalnog filma donijet će se na sljedećoj sjednici AV vijeća.