DOPRINOS UMJETNOSTI

Josipović Ivanu Picelju posmrtno dodijelio odličje

26.07.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović dodijelio je posmrtno uglednome hrvatskom slikaru, grafičaru i dizajneru Ivanu Picelju odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos razvoju hrvatskoga likovnog stvaralaštva, a uručio ga je danas u svojem uredu umjetnikovoj kćeri Anji Picelj

Ivan Picelj jedan je od pionira hrvatskog avangardnog likovnog stvaralaštva koji je svojim djelom dokazao da su hrvatski umjetnici oduvijek u stopu pratili svjetske trendove ili čak bili ispred njih, rekao je Josipović.

U doba kada je sudjelovao u osnutku svoje grupe umjetnika preko pokreta 'Novih tendencija' trebalo je imati ljudske i umjetničke hrabrosti kako bi se suprotstavio dogmama socrealizma i upustio u avanturu apstrakcije i konstruktivizma te istraživanje vizualne percepcije i stvaranja novog trenda grafičkog oblikovanja kojim je snažno utjecao na razvoj industrijskog dizajna grafičke i likovne umjetnosti u Hrvatskoj, dodao je.

Josipović je ustvrdio kako su Piceljeva hrabrost i inovativnost prepoznate i priznate i na međunarodnom planu, a njegovo ime ostalo je upisano u povijesti hrvatskoga i svjetskoga likovnog stvaralaštva. Istaknuo je kako vjeruje da će generacije koje dolaze u Piceljevu djelu pronaći trajnu inspiraciju za istraživanja na planu likovnosti "jer njegova originalnost ostaje bezvremenska".

U ime odlikovanog umjetnika zahvalila je njegova kći Anja Picelj, koja je rekla da bi njezin otac zasigurno bio počašćen tim velikim priznanjem.

Ivan Picelj
, koji je umro u veljači ove godine u Zagrebu u 87. godini, u povijesti likovne umjetnosti ostao je zapamćen kao jedan od utemeljitelja 'Novih tendencija' i vrstan umjetnik koji je izradom plakata, opremom knjiga i izložbenih kataloga unaprijedio vizualnu kulturu grafičkog oblikovanja u Hrvatskoj.

Zagovarao je ravnopravnost primijenjene umjetnosti u odnosu prema ostalim umjetničkim područjima, a u slikarstvu je razvijao geometrijsku apstrakciju pronalazeći ishodišta u općim načelima konstruktivizma i minimalizma. Objavio je više grafičkih mapa u tehnici sitotiska te je izrađivao reljefe i objekte u drvu i kovini. Intenzivno je izlagao na kolektivnim izložbama umjetničke grupe EXAT 51. Osim u Hrvatskoj, djela su mu izlagana u uglednim europskim galerijama, velikim dijelom i u Parizu. Njegova posljednja retrospektiva održana je 2005. u Klovićevim dvorima.