ŽIVOTNE PORUKE PISACA

Jonathan Franzen protiv lajkanja na Facebooku

23.05.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Jonathan Franzen, David Foster Wallace, Toni Morrison, Susan Sontag, Neil Gaiman - samo su neki od pisaca koji su oduševili svojim govorima o ljubavi, empatiji, ljubaznosti, umjetnosti

Umjesto savjeta sakrivenih u književnom zapletu ili prikazanih kroz metafore, jednostavne i inspirativne životne poruke često dolaze kad se veliki pisci odvaže na govore studentima na završnoj godini fakulteta. Iskreni iskazi o onome što bi mladi ljudi trebali cijeniti nude i jedinstvene uvide u autorske filozofije te u interpretaciju njihova rada.

U nekim slučajevima otvorenost i optimizam govora omogućavaju nam da sagledamo pisce u drugačijem svjetlu.

Jonathan Franzen
Jonathan Franzen iskazao je tugu zbog tehnološkog napretka koji je doveo do osamljivanja, ali u svom govoru ponudio je i alternative takvom životnom stilu. Po njegovom mišljenju, suvremena kultura nagoni na stalno izlaganje, što u konačnici dovodi do slabljenja osobnosti i karaktera. Zbog stalne izloženosti i straha od odbacivanja nastojimo se svima svidjeti, umjesto da se u potpunosti posvetimo stvarima koje volimo. Analogija tog stanja jasno je prikazana lajkanjem na Facebooku.

'Kad zatvoreni u osobi bjesnite i osuđujete svijet oko sebe, svi problemi čine vam se zastrašujućima. No kad odlučite izaći i izložiti se stvarnim kontaktima sa stvarnim osobama ili stvarnim životinjama, postoji velika opasnost da ćete zavoljeti mnoge od njih.'

David Foster Wallace
Govor autora romana 'Inifinte Jest' kasnije je adaptiran u knjizi 'This Is Water'. Wallace naglašava prednosti čitanja i pisanja te napominje i znanstveno dokazanu činjenicu da čitanje fikcije razvija sposobnost empatije.



George Saunders

U svom obraćanju Saunders se usredotočio na važnost ljubaznosti, napominjući da 'u svom životu najviše žali za trenucima u kojima nije bio dobar i nježan prema drugima'.

Iako priznaje da se takvo nastojanje nekome može činiti lagano, istaknuo je da treba ulagati puno truda i razmišljanja u nastojanja da budemo bolji, 'zato što se do ljubaznosti, čini se, teško dolazi, a treba se proširiti na svaki aspekt života i djelovanja'. Govor je objavljen i u književnoj formi, pod naslovom 'Congratulations, By The Way: Some Thoughts On Kindness', a grupa umjetnika iz Brooklyna okupljena pod imenom Serious Lunch napravila je ilustriranu verziju govora u kojoj je narator sam autor.

Susan Sontag
Govor istaknute spisateljice održan na fakultetu Vassar 2003. bio je prvenstveno odgovor na odluku o napadu Iraka. Ohrabruje publiku da 'ostanu budni, intelektualno znatiželjni i analitični' te da ne prihvaćaju bezrezervno predočene informacije. 'Pažnja je osnova vitalnosti', kaže Sontag. Smatra da je osjećaj sreće drugorazredan u usporedbi s motiviranošću i angažiranošću građana. Kad se osoba fokusira na akcije kojima čini svijet boljim mjestom, sreća postaje lako dostižna i puno dohvatljivija nego kad je u centru priče.

Neil Gaiman
Pisac proslavljen kao scenarist strip serijala 'Sandman' podijelio je sa studentima svoje misli o kreativnosti, hrabrosti i snazi. Potaknuo je mlade slikare, glazbenike, pisce i sanjare da 'krše pravila i razmišljaju izvan okvira'. U 20-minutnom govoru upozorio je na poteškoće s kojima će se susretati u potrazi za originalnom umjetnošću i svojim individualnim pristupom.

'Kad se stvari zakompliciraju - radite dobru umjetnost', poručio je slavni autor diplomcima.

Jonathan Safran Foer
Foerov govor adaptiran je u esej 'How Not to Be Alone', a inspiriran je dilemom u kojoj se pisac našao nakon što je u parku čuo djevojčicu kako plače i ustuknuo dok je procjenjivao treba li je pitati što nije u redu? 'Naši promašaji u nastojanjima da uvijek budemo ljubazni i dobri rezultat su tehnološkog napretka – lakše je udaljiti se od originalne interakcije i usmjeriti pažnju na stalan protok brze i plitke komunikacije', smatra Foer.

Ursula K. Le Guin
Spisateljica, najpoznatija po svojim znanstvenofantastičnim romanima, usmjerava studente da djeluju u skladu sa svojim željama i da to uvijek čine uz osjećaj vlastite autentičnosti i integriteta. 'Možda smo imali previše govora o moći i životnim borbama. Možda nam nedostaju riječi kojima iskazujemo slabosti', kazala je Le Guin.



Toni Morrison

'Znam da je sreća pravi cilj ljudskih nastojanja. Znam da utječe na vaš izbor partnera i odabir profesije, ali molim vas, nemojte ostati na tome. To nije dovoljno. Naravno, vi to zaslužujete, ali ako je osobni uspjeh lišen smisla i socijalne pravde, sama ta ideja o održavanju sretnog pretvara se zapravo u trivijalni život. Izgleda dobro, ali nema dobrih djela', kazala je spisateljica.