MJUZIKL ZA DJECU

'Ježeva kućica' osvojila englesku publiku

24.12.2013 u 10:01

  • +4

Ježeva kućica

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Mjuzikl za djecu 'Ježeva kućica' koji je prema djelu Branka Ćopića skladala engleska skladateljica Emily Leather, doživio je englesku praizvedbu 15. prosinca 2013. pred rasprodanim gledalištem kazališta Tabernacle u srcu Notting Hilla u Londonu

Mjuzikl u režiji Garyja Wrighta postavljen je u produkciji Honey-tongued Theatre Productions pod umjetničkim ravnanjem Filipa Krenusa, koji je ujedno i zaigrao u ulozi Medvjeda.

Ovo je ujedno prvi projekt kojim Honey-tongued Theatre Productions pokreće svoj dječji ogranak Honeybear Youth Theatre koji će se baviti produkcijom dječjih predstava.

Inicijator projekta je Susan Curtis-Kojaković koja je ujedno i prevela 'Ježevu kućicu' na engleski te je objavila u svojoj izdavačkoj kući Istros Books te nakon toga donijela odluku da uglazbljivanje povjeri Emily Leather. Mjuzikl je u svom prvom obliku izveden u Conway Hallu Londonu potkraj 2012. kao radionica u kojoj su sudjelovali osnovnoškolci, a nakon suradnje ostvarene tijekom Londonskog sajma knjige, Istros Books i Honey-tongued Theatre Productions odlučili su udružiti snage u postavljanju mjuzikla u Londonu.

Izbor je pao na 'Ježevu kućicu' upravo zbog univerzalne poruke koju nudi, a kako bi se priča učinila još pristupačnijom engleskoj publici, stavljena je u tipično englesko okruženje – kostimi su nadahnuti
dvadesetim godinama prošloga stoljeća (lisica je odjevena u crveno lovačko odijelo), a glazba ima izrazito engleski ugođaj.

Postav, osim Filipa Krenusa, uključuje Christophera Wickendea u ulozi Ježurke Ježića (ili, u prijevodu Hedgemond the Hedgehog), Gemmu Seren u ulozi Pripovjedačice,Victoriju Barkeru ulozi Lisice, Michaela Swattona u ulozi Divlje Svinje i Michaela Neymana u ulozi Vuka.

U iskusnom kreativnom timu nalazi se i španjolski kostimograf Unai Telleira Bolinaga koji iza sebe ima pedesetak predstava i veliki broj modnih revija i reklamnih kampanji, a ujedno je bio i suradnik za kostime za film 'Parfem – priča o ubojici'; koreograf Alan Meggs radio je na mjuziklima 'Ljepotica i zvijer' te 'Kralj lavova' (Disney), a nakit za predstavu kreirao je Christopher St. James koji je radio na
serijama 'Downton Abbey' i 'Tudori'.

Kao i u prethodnim projektima, cilj Honey-tongued Theatre Productionsa jest povezati britanske i hrvatske umjetnike. Tako je na animaciji, koja je sastavni dio predstave, radila mlada zagrebačka animatorica Dea Jagić, a vizualni dizajn osmislio je Davor Pukljak

Nakon Tabernaclea i izvrsnih reakcija publike, 'Ježeva kućica' kreće na turneju po školama, a nakon toga, za Uskrs, ponovno bi se trebala vratiti na londonsku pozornicu.