book&zvook

Jeste li već počeli razmišljati o božićnim poklonima? Audio knjiga je odličan izbor

11.12.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Ove godine, darujte nešto neobično. Knjige su vrijedan poklon, a audio knjige očaravajuće iskustvo

Naš vrijedni izdavač audio knjiga book&zvook - koji stoji i iza audio izdanja romana dobitnika tportalove književne nagrade "Zemlja bez sutona" Marije Andrijašević i "U kasno ljeto" Magdalene Blažević - ovih dana nudi nekoliko hit poklon preporuka za dar bez ambalaže i troškova dostave.

Riječ je o romanu "Samo strast" nobelovke Annie Ernaux, zatim bezvremenskom hitu "Mali princ" Antoine de Saint-Exupéryja, a tu je i publicistički hit "SAPIENS: Kratka povijest čovječanstva" Yuvala Noaha Hararija, kao i već spomenuti roman dobitnik tportalove nagrade - "U kasno ljeto" Magdalene Blažević.

Ako želite ove godine najdražima pokloniti užitak slušanja knjiga, naslove možete dohvatiti na ovoj poveznici.

Nova izdanja book&zvooka

Od novih izdanja, book&zvook najavljuje nekoliko zanimljivih izdanja, od kojih vrijedi izdvojiti knjigu "Bakonja fra Brne" pisca Sime Matavulja, koju u audio izdanju u nadahnutoj izvedbi donosi naš proslavljeni glumac Leon Lučev.

Simo Matavulj - BAKONJA FRA-BRNE

čita: Leon Lučev

trajanje: 8 sati 23 minute

Bakonja fra Brne je roman koga je 1892. objavio književnik Simo Matavulj. Radnja je smještena u Dalmatinsku zagoru oko 1870. godine, a naslovni junak mladić koji, slijedeći obiteljsku tradiciju, postaje jedan od franjevačkih redovnika u samostanu Visovac. Roman se odlikuje realističkim prikazom tadašnjih prilika, ali i humorom. Godine 1951. je po njegovim motivima snimljen istoimeni igrani film u režiji Fedora Hanžekovića.

Dječak Ive zvani Bakonja dio je velike obitelji Jerkovića, jedne od svetih loza iz siromašnog sela Zvrljeva u dalmatinskom zaleđu, koja je dala već dvadeset i četiri fratra. Kao dvanaestogodišnjak, Bakonja je odabran da nastavi obiteljsku tradiciju, te sa stricem odlazi u samostan na otoku Visovcu. Simo Matavulj u dvanaest poglavlja prati Bakonjin put od mladog dijaka do zaređenja, uz prikaz dalmatinske svakodnevice s kraja 19. stoljeća daje nam uvid u samostanski, često nepobožan život svećenstva lakog na jelo, pilo, novac i žene.

Glumac Leon Lučev virtuozno je oživio Matavuljeve živopisne likove i filmične scene, te se hrabro ulovio u koštac s bunjevačkim govorom kojim je roman pisan. Slušanje Bakonje je poput gledanja filma koji će vas pokatkad nasmijati do suza. Uvjerite se u ulomku na OVOJ POVEZNICI.

Ivana Brlić-Mažuranić - REGOČ

čita: Lela Margitić

trajanje: 55 minuta

Lektira za 4. razred osnovne škole

Jedna od pripovijetki iz zbirke "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić naslov je dobila po liku diva Regoča kojeg mlada vila Kosjenka susreće kada se prvi put s oblaka spusti na Zemlju. Na nagovor nestašne vile uspavani div prvi put napušta grad Legen i oni zajedno kreću u avanturu. Dok Regoč grabi svojim divovskim stopama, malena se Kosjenka njiše u košiću obješenom o njegovo uho. Njezina radoznalost vodi ih kroz opasnosti podzemlja sve do doline kojoj prijeti nabujala rijeka Zlovoda. Više od 100 godina nakon objavljivanja, poruka o snazi prijateljstva koje ruši granice i briše različitosti i dalje inspirira dječju maštu. Nedavno je grupa djece predložila da novootkrivena zvijezda u jednom dalekom sazviježđu nosi ime Kosjenka, a njen planet nazvali su Regoč. Za to vrijeme, na Zemlji 21. stoljeća, u svijet Ivane Brlić-Mažuranić otplovite uz audio verziju "Regoča." Ulomak poslušajte na ovoj poveznici.

Iz book&zvook bloga

Redatelj i pisac Dario Harjaček režirao je u gotovo svim kazalištima u Hrvatskoj, a početkom mjeseca na scenu kazališta Gavella postavio je tekst Dine Vukelić "Moderni oblici patnje." Bliskost s prijenosom književnosti u audio medij razvio je kroz mnoge radiodramske režije. 2021. nagrađen je prestižnom nagradom BBC-a za najbolju europsku radio dramu. U osvrtu na tri audio knjige iz book&zvook biblioteke kojima je zajedničko da ih čitaju sami autori Harjaček piše: "Istinu koju glas odaje o nama nemoguće je falsificirati." Što je autorsko čitanje i u kakav odnos autor ulazi sa svojim tekstom kada ga sam interpretira, čitajte u novom blogu book&zvooka.