ZLATAR U SUKOBU INTERESA

Jasen Mesić: 'Vlasnički udjeli ministrice Zlatar nisu jedini problem'

26.04.2013 u 17:30

Bionic
Reading

S obzirom na to da je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prijavljena Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa zbog vlasničkog udjela u tvrtki Druga strana d.o.o., koja izdaje kulturni dvotjednik Zarez, zamolili smo njene prethodnike na ovoj poziciji da komentiraju situaciju

Antun Vujić, koji je bio ministar kulture u vladi Ivice Račana, rekao nam je da 'nema komentar' te da sve to 'nije neki veliki slučaj', a on se uostalom više ne bavi politikom nego samo leksikografijom. Zato je mnogo razgovorljiviji bio Jasen Mesić, koji je u Runjaninovoj 2 stolovao za vrijeme mandata Jadranke Kosor i koji kaže da je u pitanju 'sukob interesa'.

'Vlasnički udjeli koje ima ministrica Zlatar su morali biti preneseni na nekoga drugog čim je stupila na funkciju', upozorava Mesić i dodaje kako su 'dodatni problemi zapošljavanja ljudi iz Zareza u Ministarstvu kulture'.

HDZ-ov bivši ministar kulture ističe i kako slijede zakonske izmjene koje će zapravo 'legalizirati sukob interesa' kada je riječ o kulturnim vijećima. 'Ministrica se mora očitovati i snositi konzekvence', kaže sada zastupnik u Saboru Jasen Mesić te dodaje da treba sačekati i odluku Povjerenstva.

Mesić kaže da je pogrešno tvrditi kako je nemoguće izbjeći sukob interesa te da je pogrešan potez bio smjenjivanje svih članova kulturnih vijeća, 'koja trebaju biti postavljena široko, sa stručnim ljudima različitih profila'.