62. SPLITSKO LJETO

Jak vjetar prekinuo premijeru 'Mletačkog trgovca'

11.08.2016 u 09:15

  • +14

Premijera predstave 'Mletački trgovac'

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Bionic
Reading

Premijera predstave Williama Shakespearea 'Mletački trgovac' početa u srijedu navečer na prostoru Oceanografskog instituta na Marjanu tik uz more morala je biti prekinuta zbog jakog vjetra koji je ugrožavao sigurnost gledatelja, izvođača i tehnike

'Puhao je jako veliki vjetar koji je nanosio i valove u leđa publici, ali je predstavljao i opasnost po sigurnost električnih instalacija te smo morali prekinuti predstavu u drugoj trećini prvog dijela, to jest četrdesetak minuta od njezina početka,' rekao je za Hinu intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Goran Golovko.

Premijera Shakespeareovog 'Mletačkog trgovca' posljednja je premijera ovogodišnjeg 62. Splitskog ljeta i Golovka je izrazio žaljenje što je predstava morala biti prekinuta.

'Sigurnost, publike, izvođača i našeg tehničkog osoblja bila nam je na prvom mjestu,' kazao je Golovko objašnjavajući razloge prekida.

Istaknuo je da će se ulaznice posjetitelja pokušati preraspodijeliti u naredne tri reprizne izvedbe ove predstave na ovogodišnjem Splitskom ljetu.

'U četvrtak na večer planirana je prva repriza 'Mletačkog trgovca' koju ćemo mi interno tretirati kao premijeru, ali ipak je to prva repriza,' rekao je Golovko.

Režiju predstave Williama Shakespearea 'Mletački trgovac' potpisuje Aleksandar Ogarjov u godini u kojoj svijet obilježava 400. obljetnicu Shakespearove smrti. Ogarjov je istaknuo kako je u 'Mletačkom trgovcu' svijet shakespearovske Venecije raznovrstan i slojevit.

'On kao u krugovima zahvaća i razmatra odnose između spolova, potom obiteljske, a onda i šire društvene odnose. Kako su svi ti odnosi izrazito često i konfliktni, to je sudnica čestim mjestom njihova rasipanja. No, pravo je pitanje tragedije što je zapravo sudnica, što je sudište, a što ljudski sud', rekao je Ogarjov. Dodao je i kako sva obličja pravednosti, u koje se sud pokušava odjenuti, redovito mu ne pomažu dosegnuti pravednost.

'Sve relevantnosti zakona, njihova razumijevanja i manipuliranja njima, uzrokuju da su prizori suda kod Shakespeara zapravo prizori teatra apsurda,' smatra Ogarjov.

Intendant splitskog HNK Goran Golovko je istaknuo kako na 'Mletačkog trgovca' gleda kao na 'veliku metaforu naše osobne rascijepljenosti na više aspekata jedne osobnosti.'

'Nije slučajno da je Shakespeare u ovom komadu suprotstavio dva svjetonazora: jedan je milosrđe, a drugi je profit i u vezi s time sve ono što nama uzrokuju naše osobne raskole,' rekao je Golovko. Dodao je kako ta predstava dočarava naše osobne unutarnje rascijepljenosti na jedan kazališno uzbudljiv i zanimljiv način.

Inače, radnja tog Shakespearova djela događa se u svijetu zasićenom trgovinom i novcem, odnosno svijetu mletačkog 16. stoljeća koji izgleda kao da će svakog časa propasti ili uništiti brojne ljudske sudbine. Shakespeare 'Mletačkim trgovcem' započinje svoju fazu snažnog oslikavanja ljudskih karaktera.

Židov Shylock je središnji lik komedije kojega igra Ozren Grabarić, a mletački trgovac Antonio, kojega tumači Elvis Bošnjak, s njime sklapa ugovor o posudbi 3.000 dukata kako bi pomogao svom prijatelju Bassiniju (igra ga Goran Marković) prikupiti novac za prosidbu bogate nasljednice Porzije (koju igra Anastasija Jankovska). Zbog nemogućnosti da novac vrati, Antonio završava pred sudom gdje Shylock pokušava ostvariti bizarnu pogodbu po kojoj ima pravo u slučaju nevraćanja duga odrezati 'libru mesa' s dužnikova tijela.

U predstavi još igraju Andreja Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Marko Petrić, Mirko Kraljev, Petra Kovačić, Nenad Srdelić, Bojan Brajčić, Ivan Baranović, Pero Eranović, Josip Zovko, Duje Grubišić, Franjo Đaković. Važne uloge u predstavi imaju i glazbenici: glumica Zorana Kačić Čatipović koja uživo pjeva jazz, zatim pijanist Marin Limić, čelistica Petra Benzon i trubač Adam Gvozdenović. Scenografiju i kostime je osmislila Vera Martinova, scensku glazbu potpisala je Marjan Nećak, a za scenski pokret zaslužna je Anastazija Boiko.