REKORDNO IZDANJE

'Ja od jutra nisam stao' Satiričkog kazališta Kerempuh najbolja predstava VIII. Bobijevih dana smijeha

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2019 13:46
  • Objavljeno 30.10.2019 u 21:04
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kerempuh PRess

Najboljom predstavom festivala VIII. Bobijevi dani smijeha proglašena je humorna drama 'Ja od jutra nisam stao' zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu dodijeljene su Damiru Lončaru i Kseniji Pajić, a Dajana Čuljak najbolja je mlada glumica festivala

Takvu je odluku donio žiri u sastavu glumica Ankica Dobrić, kritičar Tomislav Kurelec, te Marija Draginić kao predstavnica publike, nakon odgledanih 15 predstava, ponajboljih produkcija komediografske literature iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, te niza zagrebačkih kazališta.

Najboljom predstavom festivala komedija VIII. Bobijevi dani smijeha proglašena je predstava 'Ja od jutra nisam stao' Une Vizek u režiji Nane Šojlev i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, koja kroz inverziju tradicionalnih rodnih uloga na satiričan način razotkriva uobičajene odnose moći u društvu.

Kako je istaknuto na dodjeli, predstava 'Ja od jutra nisam stao', 'vrlo preciznim redateljskim postupkom brzog ritma uz izvanrednu igru čitavog ansambla, vrhunskom interpretacijom vrlo originalnog i duhovitog teksta, na atraktivan način obrtanjem uobičajenih patrijarhalnih stavova stvara neočekivanu sliku odnosa spolova u našoj svakodnevici'.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Damiru Lončaru za 'iznimno originalnu i duhovitu interpretaciju' lika plastičnog kirurga Puriše Vujadinovića u predstavi Glumačke družine Histrion 'Fine strine s Opatovine' Nina Škrabea u režiji Zorana Mužića. Po mišljenju ocjenjivačkog suda, komičnu figuru Srbina koji se na početku raspada Jugoslavije našao na specijalizaciji u Zagrebu i bio ucijenjen od tajnih službi, Lončar je kreirao kao 'neodoljivo groteskan lik koji je uz to i atraktivno crnohumorno zrcalo dijela problema nastalih u prijelomnim vremenima'.

Kao najbolja glumica osmog festivalskog izdanja nagrađena je Ksenija Pajić, i to za dvije uloge, Maše u predstavi 'Dekorater' u režiji Nine Kleflin i produkciji Kazališne grupe Lectirum iz Zagreba, te Akuline Ivanovne u predstavi 'Malograđani' Maksima Gorkog u režiji Paola Magellija i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle.

  • +7
  • +4

Zagreb: Premijera predstave "Malograđani" u kazalištu Gavella

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Njezina je Maša suvremena udana žena koja, u strahu da će se otkriti njena bračna nevjera, s mnogo domišljatosti nastoji riješiti nemoguću situaciju, stvarajući svojom ozbiljnošću neodoljivo komične situacije, a grandiozan raspon glumačkog umijeća dokazuje potpuno drugačijom kreacijom Akuline, vrlo dojmljivim portretom tipične malograđanke', stoji u obrazloženju pročitanom na dodjeli.

Četvrta nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha ove je godine otišla u ruke Dajane Čuljak, i to za najbolju mladu glumicu, koju joj je donijela uloga Viole u predstavi zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije 'Zaljubljeni Shakespeare' u režiji Stanislava Slováka, u kojoj je pokazala 'široki raspon interpretatorskog umijeća, kako u komičnim situacijama, tako i u onima u kojima s mnogo strasti iskazuje ljubav prema kazalištu i njegovom velikom piscu kao osobi, efektno brišući granice između kazališta i života'.

  • +7
  • +4

Ja od jutra nisam stao

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kerempuh PRess

Festival komedija VIII. Bobijevi dani smijeha, koji kazališna družina Histrion posvećuje velikom histrionu i prijatelju toga kazališta Josipu Bobiju Marottiju, ove se godine održao od 17. do 30. listopada a prikazao je rekordnih 15 predstava.

Nakon svečane dodjele nagrada, festival je zatvorila izvedba predstave domaćina Glumačke družine Histrion, 'Fine strine s Opatovine', ovoljetna histrionska uspješnica premijerno izvedena u srpnju na Ljetnoj pozornici Opatovina u režiji Zorana Mužića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!