RIJEČKE LJETNE NOĆI

Izveden koreoglazbeni projekt 'Sho-bo-gen-zo'

23.07.2009 u 09:56

Bionic
Reading

"Sho-bo-gen-zo" (Vidoviti putevi) koreoglazbeni projekt Regionalnog kreativnog ateliera "Josef Nadj" iz Kanjiže u režiji i koreografiji osnivača Josefa Nadja izveden je u Hrvatskom narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci u sklopu Riječkih ljetnih noći.

Predstava se temelji na najvažnijem djelu starog japanskog zen majstora iz 13. stoljeća Dogena čije riječi pozivaju čovjeka da teži ka spoznaji istine. U tom koreoglazbenom projektu sudjelovali su uz Josefa Nadja, koji se u projektu predstavlja i kao glumac, francuska glumica Cecile Loyer, francuski kontrabasist i pjevač Joelle Leandrea i mađarski glazbenik Ákos Szelevényi koji svira udaraljke i puhačke instrumente.

Ova predstava proizlazi iz Nadjeve fascinacije dalekoistočnom kulturom i njegova poznavanja dalekoistočnih vještina, butho plesa i akrobacija.

Knjigu "Sho-bo-gen-zo" kompilirao je utemeljitelj soto zena Dogen Zenji između 1231. i 1253. godine. Danas ti zapisi ne zanimaju samo proučavatelje budizma nego i filozofe, psihologe, liječnike, matematičare, fizičare i druge. Izvan religije, kako je istaknuto u najavama predstave, ova knjiga daje metodu nalaženja unutrašnje slobode, sreće, univerzalnog mira i vječne istine. Njema je svrha objasniti kako učiti i upoznati svoj stalni i beskrajni um i život.

Josef Nadj je rođen u Kanjiži u Srbiji 1957. godine. Studirao je etnografiju i glazbu u Budimpešti gdje ga András Kecskés uvodi u svijet pantomime. U Parizu uči od velikana kao što su Marcel Marceau i Étienne Decraux. Prvu samostalnu produkciju "Pakinška patka" ostvaruje 1987. godine. Josef Nadj je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada poput Nagrade BITEF-a, nagrade festivala u Avignonu, Hamburgu, Cividaleu, Perigauxu te "Zlatne maske Moskve" za predstave "Woyzeck" i "Čuvari sna". Godine 2001. dobiva europsku kazališnu nagradu Grand prix Taormina. Od 1995. godine ravnatelj je Centra Chorégraphique National d'Orléans. Proglašen je francuskim vitezom kulture. Godine 2006. bio je suravnatelj festivala u Avignonu a te godine počinje s radom i njegov

Regionalni kreativni atelje "Josef Nadj".