U BEČKOM KHM-U

Izloženi skupocjeni Fabergeovi umjetnički eksponati

17.02.2014 u 18:39

Bionic
Reading

Izložba 'Svijet Fabergea - careva draguljara', koja obuhvaća skupocjena djela koja je Carl Faberge izradio za rusku carsku obitelj Romanov, otvara se večeras u bečkome Muzeju povijesti umjetnosti (KHM)

'U središtu izložbe su umjetnine, posebice uskrsna jaja iz zlatarske manufakture Petera Carla Fabergea koja je u svojoj zlatarnici izradio za posljednjega ruskog cara Nikolaja i njegovu obitelj', rekla je na konferenciji za novinare direktorica KHM-a Sabine Haag

'Eksponati su posuđeni iz dva moskovska muzeja - Kremaljskog muzeja i Muzeja minerala Fersman, a prikazuju široki spektar Fabergeova umjetničkog stvaralaštva', dodala je.

Istaknula je da izložba daje uvid u izradu ruskih rukotvorina od zlata, srebra, emajla i stakla, uglavnom optočenih dragim kamenjem, koje su nastale u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća u okružju carskog dvora. Riječ je, kako je napomenula, o 'posljednjem procvatu dvorske umjetnosti na pragu moderne'.

Izloženo je više od 160 eksponata: od vaza, prstenja, narukvica, pokala, okvira za slike, tabakera i narukvica do žlica i tanjura optočenih zlatom, srebrom i dragim kamenjem. Među najskupljim izlošcima su i četiri slavna uskrsna jaja. Faberge i njegovi suradnici do 1916. izradili su pedesetak uskrsnih jaja koja se ubrajaju u njegove najluksuznije radove. Desetak ih je sačuvano u ruskim muzejima, a ostatak je u privatnim zbirkama diljem svijeta.

Godine 2004. Fabergeovi su nasljednici odlučili umjetničku zbirku od 180 djela prodati na dražbi u londonskome Sothebyju. Legendarno 'Krunidbeno jaje' iz 1897. tada je procijenjeno na 24 milijuna dolara.

Dražba nije održana jer je ruski milijarder Wiktor Wekselberg otkupio cijelu zbirku i platio je oko 100 milijuna dolara.

Govoreći o izložbi koja se večeras otvara u Beču, direktorica Kremaljskoga muzeja Jelena Gagarina, kći Jurija Gagarina, istaknula je da je na tom projektu bilo vrlo zanimljivo raditi. Tradicija izrade umjetničkih radova u zlatarnama nastavila se i u vrijeme Sovjetskog Saveza, a traje sve do danas, rekla je, dodajući da je bečka izložba izložba ruske kulture i iznimnih umjetničkih djela iz Rusije.

Izložba je otvorena do 18. svibnja.