'JULESOVO PLAVO RAZDOBLJE'

Izložba stripova Julija Radilovića

28.09.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Izložba stripova Julija Radilovića pod nazivom 'Julesovo Plavo Razdoblje' otvara se 30. rujna u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu

Na izložbi će biti predstavljeni stripovi Julija Radilovića koje je objavio u časopisu Plavi vjesnik u razdoblju od 1956. do 1969. godine. U tom je razdoblju Radilović u časopisu objavio ukupno 13 naslova, većinom opsežnih strip serijala, među kojima dva velika hita: serijal o kapetanu Lešiju (1960 - 1964) i serijal o Sherlocku Holmesu (1966 - 1969), te jedan od svojih najvećih projekata, serijal 'Kroz minula stoljeća' (1956 - 1959), povijesnu sagu čija radnja obuhvaća razdoblje od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću.

'Izložba će preko originalnih strip tabli i popratne dokumentacije pokušati obuhvatiti 13 godina suradnje Julesa i tog časopisa, koje u mnogočemu predstavljaju i jedno od najplodnijih razdoblja cjelokupnog Radilovićeva stvaralaštva', kazala je kustosica izložbe Lidija Butković.

Kroz priču o tom prvom i veoma plodnom razdoblju Radilovićeva stvaralaštva osvjetljava se i dio povijesti Plavog vjesnika, popularnog Plavca koji u vrijeme njegova stvaranja doživljava svoj vrhunac, sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća dosegnuvši za današnje pojmove fantastičnu nakladu od 143.000 primjeraka.

Kustosica izložbe Lidija Butković priredila je i opsežan katalog s tekstom u kojem se osvrće na to razdoblje Plavog vjesnika, uz prikaz uređivačke politike časopisa.

Julio Radilović - Jules rođen je 1928. u Mariboru. U Zagrebu živi od 1939. godine. Od 1952. godine profesionalno se bavi stripom, ilustracijom i ostalim likovno-grafičkim poslovima. Dobitnik je Grand Prixa na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. godine te nagrade za životno djelo 1996. Odlikovan je ordenom reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. Uvršten je u svjetsku enciklopediju stripa Mauricea Horna, 'Enciklopediju hrvatske umjetnosti', 'Hrvatski leksikon' te u najnoviju 'Enciklopediju Larousse de la Bande Dessinée'.

Izložba će biti otvorena do 13. listopada.