MUZEJ MIMARA

Izložba slika Voje Stanića

13.10.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Izložba slika Voje Stanića, na kojoj će se taj istaknuti crnogorski slikar i kipar zagrebačkoj publici predstaviti s četrdeset radova, otvorit će se 16. listopada u Muzeju Mimara

Izložit će se slike nastale u proteklih 25 godina, s kojima se Stanić nedavno predstavio u Puškinovoj galeriji u Moskvi, rekao je autor postava izložbe Bruno Šeper, dodavši da su slike posuđene iz Narodnog muzeja Crne Gore i autorove privatne zbirke.

Goran Matović, inicijator projekta i umjetnikov prijatelj, rekao je da Stanić, kad započinje raditi na novoj slici, kreće od prvog pogleda s prozora svog ateliera, kojega onda pretvara u razne prizore i vlastito kazalište. Stanićevo slikarstvo je fascinantno, svaki put kada se pogleda neka njegova slika, na njoj se može otkriti novi detalj, dodao je Matović.

Po riječima akademika Tonka Maroevića, autore predgovora u katalogu, Stanićevo slikarstvo nije puka slikovnica životnoga mu okružja, apologija mediteranskog "joie du vivre" ili melankolični podsjetnik životne prolaznosti, već ono posjeduje i dublju unutarnju strukturu, izraz je životnoga svjetonazora i oblikovne domišljatosti.

Slikar i kipar Vojo Stanić (Podgorica, 1924.) diplomirao je kiparstvo 1951. na beogradskoj Likovnoj akademiji, a od 1955. djeluje kao slikar. Smatra se jednim od najvažnijih suvremenih crnogorskih slikara, 1997. je nastupio na Venecijanskom bijenalu, a u dugogodišnjoj karijeri je imao mnoge samostalne izložbe u Crnoj Gori i inozemstvu te dobio više nagrada i priznanja.

Stanićevo slikarstvo spaja realno i irealno, s elementima fantastičnog u kojemu sjedinjuje nadrealističko slikarstvo na tragu Magrittea i de Chirica, umjetnost starih majstora, te tradiciju pučke umjetnosti.

Izložba je organizirana u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, a bit će otvorena do 8. studenoga.